HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Lars Adaktusson är en av de ledamöter i KD:s partistyrelse som reserverat sig mot majoritetens linje i frågan om homoadoptioner. Foto: Pontus Lundahl / TT

KD-ledningen splittrad om homoadoptioner

Kristdemokraternas partistyrelse är splittrad i frågan om samkönade adoptioner. Minst fyra röstberättigade ledamöter har röstat mot förslaget.

Nyheter · Publicerad 12:36, 18 aug 2015

De kristdemokratiska partistyrelseledamöterna Lars Adaktusson, Europaparlamentariker, och Andreas Carlson, gruppledare i riksdagen, har reserverat sig mot partistyrelsens förslag om att samkönade par ska kunna prövas för adoption. Sara Skyttedal, som i egenskap av KDU-ordförande har rösträtt i partistyrelsen, har rent formellt inte reserverat sig men röstat mot förslaget. Det kunde Sveriges radios Ekot rapportera på måndagen.

Världen idag kan berätta att även Seniorförbundets ordförande Sture Eriksson röstat mot förslaget i partistyrelsen. Han säger att man inte behöver ”göra någon större affär” av att majoritetsbeslutet i styrelsen blev något annat än det han ville.

– Man får inte alltid som man vill, då får man gilla läget. Så är det alltid i en styrelse. Det finns ingen anledning att bråka om det i efterhand.

Han tycker att det finns andra frågor som är långt viktigare.

– Till exempel seniorpolitiska frågor som är viktiga för enskilda, för familjerna, för samhället och för ekonomin, säger Sture Eriksson.

Sara Skyttedal berättar varför hon röstade mot det aktuella förslaget:

– Jag och KDU tror att barn är i behov av både en mamma och en pappa. Därför är vi principiellt emot både ensamadoptioner och samkönade adoptioner, säger hon.

2003 trädde lagen som gjorde det möjligt för samkönade par att adoptera i kraft. Då var Kristdemokraterna kritiska till den nya lagen. Sedan dess har partiet inte ändrat uppfattning i frågan. Sara Skyttedal säger att frågan nu mest är av principiell karaktär.

– Det är ju i stort sett inga länder som vill adoptera barn till samkönade par i Sverige, så egentligen är det här en mer principiell diskussion.

Lars Adaktusson har tidigare berättat i Världen idag att han var en av de ledamöter som reserverat sig mot det aktuella förslaget. Nu utvecklar han sin ståndpunkt.

– Om man gör det här till en fråga om sexuell läggning enbart så missar man det viktigaste, nämligen barnens perspektiv. Vuxna har inte rätt till barn, men barn har alltid rätt till föräldrar.

I KD:s nuvarande principprogram står det: ”Vid adoptioner ska eftersträvas att barnet får en ny mamma och pappa som ersättning för de biologiska föräldrarna.”

– Det här är den uppfattning som i stort sett alla kristdemokratiska partier i Europa har. Jag tycker att det är en riktig uppfattning, säger Lars Adaktusson.

Samtidigt säger Lars Adaktusson att KD ”självklart behöver se att familjebildningar kan se ut på olika sätt”.

– Det är självklart att ingen familjebildning ska diskrimineras, ekonomiskt exempelvis. Men i hela den här diskussionen är det viktigt att inte bidra till att kärnfamiljen nedvärderas eller svartmålas.

En högt uppsatt källa inom KD tror att ett ”tvåfrontskrig” väntar på rikstinget i Västerås den 8-11 oktober. Men källan säger att det finns flera sätt att komma ifrån det.

– Man kan komma med en utredning eller tillsätta en arbetsgrupp som ska titta på frågan. Hade det varit en mer erfaren partiledare är jag rätt säker på att man hade undvikit att ta upp den här frågan, som ju inte har någon aktualitet, säger källan. 

Världen idag erfar att flera partistyrelseledamöter inte närvarade vid det sammanträde där förslaget om att samkönade ska kunna prövas för adoption röstades igenom som partistyrelsens linje.

I en mejlkommentar till Världen idag skriver KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson:

"Det är inte alls ovanligt att olika ledamöter, distrikt och avdelningar tycker olika i olika frågor. Så ska det vara i ett parti och är så även i vårt. I adoptionsfrågan har partistyrelsen med stor majoritet lagt ett förslag till rikstinget att även samkönade par, i likhet med ensamstående och olikkönade par, ska kunna prövas för att få bli adoptivföräldrar. Tre ledamöter reserverade sig i frågan. Nu är det upp till rikstinget att fatta ett beslut."

Andreas Carlson avstår från att ge någon kommentar.

KD:s presstjänst meddelar att partiledaren Ebba Busch Thor är föräldraledig och därför inte uttalar sig.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...