HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hälsar på Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor innan en partiledardebatt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, för att söka stöd i olika sakpolitiska frågor. Det skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor på sin Facebooksida.

Nyheter · Publicerad 13:39, 21 mar 2019

UPPDATERAD. KD-ledaren visar på exempel i riksdagens utskottsarbete där KD fört politiska samtal med SD och V.

”Har vi därmed fört politiska samtal med V och SD i dessa frågor? Ja, i någon mån är det förstås så. Det visar att våra partier, hur oense vi än är om politikens huvuddrag, också kan hitta gemensamma nämnare. Vårt beslut hänger alltså ihop med hur riksdagens arbete fungerar nu när Alliansen inte längre finns”, skriver hon i inlägget.

Ebba Busch Thor kritiserar Januariöverenskommelsen som slöts mellan S, MP, C och L tidigare i år och i princip dödförklarade Alliansen.

”I tomrummet som uppstått efter Alliansen har vi kristdemokrater tvingats tänka i nya banor. Hur kan vi nå bästa möjliga genomslag för kristdemokratisk politik och därmed bäst företräda de 409 478 väljare som röstade på oss? Hur kan vi bäst försäkra både dem och de uppskattningsvis 200 000 väljare som kommit över till oss efter valet, om att vi alltid kommer att göra allt för att få igenom den politik de röstar på?” skriver hon.

KD:s partistyrelse har också beslutat att ha ett nära samarbete med Moderaterna och när så blir möjligt, återskapa ett samarbete med Centern och Liberalerna igen för att kunna bilda regering med dessa tre partier.

Däremot innebär KD:s nya förhållningssätt inte att partiet ska ingå i något nytt politiskt block, och ”vi garanterar inte att vi slutför en förhandling som påbörjats. Varje förhandlingsrum har en dörr som man kan gå ut genom”, skriver Busch Thor.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson välkomnar beskedet.

”Klokt och moget resonerat av Ebba Busch Thor och KD. Ett naturligt steg givet det nya politiska landskap som tagit form. Jag välkomnar utvecklingen och ser fram emot fruktbara samtal när sådana kan tänkas bli aktuella”, skriver han i ett Facebookinlägg.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...