Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

KD-ledare lyfte judisk-kristen etik i sitt linjetal

KD måste vara annorlunda och den judisk-kristna etiken är vårt etiska modersmål i Sverige. Det var ett par av de signaler som gick ut vid Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i helgen. Vården utsågs till den viktigaste valfrågan.

Nyheter · Publicerad 15:39, 5 mar 2018

Runt tusen kommun- och landstingspolitiker var samlade under dagarna som denna gång hölls i Jönköping. Kommunpolitiker skulle drillas inför valrörelsen och i centrum stod de så kallade välfärdsfrågorna. Inte minst vården ska lyftas som en huvudfråga i valet, deklarerade partiledare Ebba Busch Thor i sitt inledande tal på fredagen.

– Stefan Löfven har fört sjukvården tillbaka nästan ett helt decennium, menade Ebba Busch Thor och pekade på problemet med överbeläggningar och långa väntetider.

I talet tog hon även upp behovet av ett "etiskt modersmål" som bör gälla alla i Sverige. Hon kritiserade att det finns människor som levt i Sverige i decennier men fortfarande är "främlingar inför vår samhällsgemenskap".

– Du kan vara svensk-iranier, svensk-bosnier, svensk-polsk. Du får gärna bevara saker du finner viktiga från ditt arv. Ta med dig det in i svenskheten. Men bli en del av Sverige, sade hon.

Samtidigt underströk KD-ledaren att den judisk-kristna etiken är vårt etiska modersmål. Vad kan då en muslim ta med sig in i svenskheten?

– När det krockar med våra värderingar så ska de ha företräde. Det gäller till exempel barnäktenskap och månggifte, sa Busch Thor.

Samma sak gäller synen på jämställdhet, menade hon vidare

– Den som i Sverige vägrar ta en kvinna eller man i hand skapar konflikt. För utifrån vårt kulturella språk är det att säga att den andra inte är jämlik. När etik och när kultur hamnar i konflikt så måste det finnas ett gemensamt rättesnöre.

Att prata värderingar är en förutsättning för att partiet ska öka. Det sa den tidigare partiledaren, Alf Svensson, när han klev fram på scenen.

– Det har funnits personer som varit rädda för att prata om kristna värderingar. Men det handlar om att alla har samma värde och är unika, okränkbara varelser, sade han.

På samma linje talade Kjell Magne Bondevik, tidigare statsminister och partiledare för Kristelig folkparti i Norge. Han uppmanade sina svenska KD-kollegor att ”våga vara annorlunda”.

– Vi behöver inte fler liberalkonservativa eller socialistiska partier. Vi behöver ett parti som prioriterar annorlunda, som vågar föra in andra värderingar i politiken. Det spelar ingen roll om 90 procent är emot, tio procent innebär en kraftig förstärkning av Kristdemokraterna, sade han.

Ebba Busch Thor gav Kjell Magne Bondevik rätt i att detta ibland varit ett problem i partiet.

– Jag håller med om att det har funnits, därför att vi många gånger fått kämpa mot fördomen att man måste dela den kristna tron för att dela de kristna värderingarna och det måste man ju inte, sade Busch Thor och manade på sina kollegor inför valet 2018.

– Valrörelsen börjar nu, den börjar inte i augusti några veckor före valet. Vi behöver börja den nu.

– Den som i Sverige vägrar ta en kvinna eller man i hand skapar konflikt. För utifrån vårt kulturella språk är det att säga att den andra inte är jämlik. När etik och när kultur hamnar i konflikt så måste det finnas ett gemensamt rättesnöre.

KD:s talespersoner

På kommun- och landstingsdagarna presenterade partiet sina viktigaste talespersoner, eller frontpersoner som KD väljer att kalla dem.
EU-parlamentarikern Lars Adaktusson tar hand om integrationsfrågorna.
Vice partiledaren Jakob Forssmed ansvarar för äldrefrågorna utöver att han är ekonomiskpolitisk talesperson sedan tidigare.
Gruppledaren Andreas Carlson tar trygghetsfrågorna.
Ordförande i civilutskottet Caroline Szyber ansvarar för familjepolitiken.
Partisekreteraren Acko Ankarberg tar hand om sjukvårdspolitiken.
Källa: KD

Minister stödde Mehmed Kaplan

Den nytillträdda kulturministern Amanda Lind (MP), som också har ansvar för trossamfunden, har kritiserats, av bland andra L-ledaren Jan Björklund,...

Så blir regeringspolitiken i några kristna hjärtefrågor

Stopp för nya konfessionella friskolor. Oförändrad Israelpolitik. Och stora utmaningar för de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn. Det...

Orosmoln mellan de fagra formuleringarna

Ledare Så har då Sverige till slut en ny regering. Nu blev regeringsskiftet inte den nystart som valresultatet indikerade, utan en till stor del återanvänd...