När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

KD-ledamot sökte upp konvertit i förvaret

Den ene vill att riksdagen tvingar Migrationsverket att förbättra sin hantering av konvertit-ärenden. Den andre, Ali, tillhör dem som kommit till tro på Jesus i Sverige men avvisats till en osäker framtid i hemlandet Afghanistan. Världen idag var på plats när Hans Eklind (KD) sökte upp Ali i migrationsverkets förvar i Gävle.

Nyheter · Publicerad 10:20, 4 mar 2019

Förvaret är noggrant bevakat och vi går in i den långsmala byggnaden via en sluss. Det känns som ett fängelse och vakten för oss till det samtalsrum där vi ska få möta Johannes.

Han ser lite trött och blek ut, men trots det utvisningsbeslut som ligger över honom, säger han att han har frid och ett lugn på insidan.

– Tack för att ni känner att jag är värd att ni kommer hit, säger han ödmjukt med nedböjt huvud.

Hans Eklind kontrar genast att det inte alls är något besvär; det handlar ju om liv eller död för Johannes.

Han sitter här efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Migrationsverket har inte velat tro på Johannes berättelse om hur han blev en kristen för 2,5 år sedan. Några månader senare blev han döpt och tog det kristna namnet Johannes. Flera som följt honom nära har intygat att han tar sin kristna tro på fullt allvar, men Migrationsverket har gjort en annan bedömning.

Han är frustrerad, berättar att han är analfabet och att han haft svårt att förstå handläggarnas resonemang.

Men samtidigt känner han en trygghet i sin nyvunna tro på Jesus.

– Jag har funnit frid och lugn i kyrkan och det har förändrat hela mitt liv, säger Johannes.

– Innan jag blev kristen kändes livet ovisst och tungt, jag var deprimerad och hade tankar på att ta mitt liv. Då bjöd min landsman Safiulla med mig till en persisk grupp, som samlas i Kristet Center i Hedemora och samtalar om kristen tro. Jag tvekade lite först, men följde ändå med, berättar han.

– För mig lät det som ett skämt att de kristna trodde att min depression skulle försvinna genom bön. Men när Safiulla berättade om sin omvändelse, ville jag också uppleva detsamma som han. När vi bad kom hopp, frid och glädje in i mitt liv.

Hans Eklind och ett par av Johannes vänner från Hedemora som följt med vid besöket lyssnar på hans berättelse. En av dem, Annelie Larsson, är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon är också en personligt kristen sedan mer än 40 år, aktiv inom EFS i Hedemora och har följt Johannes utveckling ända sedan han kom till tro.

När Johannes togs till Förvaret i Gävle, i väntan på utvisning, skrev Annelie ett utförligt intyg till Migrationsverket.

– Jag har följt minst ett 100-tal personer i processen fram till en levande kristen tro, såväl svenskar som konvertiter. Vid sidan av mitt liv som psykolog/terapeut har jag i 20 år varit aktivt involverad i olika former av flyktingarbete, säger Annelie som även jobbat yrkesmässigt med själavård under åtta år.

– Därför anser jag mig väl kvalificerad att bedöma vad som är en verklig omvändelse eller inte, tillägger hon.

Annelie Larsson menar att så mycket har hänt sedan utvisningsbeslutet av Johannes fastställdes för ett år sedan att hans ärende borde tas upp till prövning på nytt.

Men Migrationsverket har avslagit advokat Per Gissléns begäran om detta, vilket nu har överklagats på nytt.

Läsåret 2017–2018 gick Johannes och några kompisar, flyktingbibelskola på Livets Ord i Uppsala, tre kvällar i veckan. Undervisningen var på farsi. I början reste killarna Hedemora-Uppsala tur och retur tre dagar i veckan för att delta i lektionerna. Så stor var deras längtan efter att få del av undervisningen. Dessutom är det Johannes som fört sina kompisar till en personlig tro, något som framstår som orimligt om han bara skulle ha fejkat det hela, menar Annelie Larsson.

Förra sommaren gick Johannes också en tre månaders lärjungaskola i Borlänge. Han har deltagit i många kristna satsningar och brinner för att dela med sig av sin tro till andra.

För Annelie Larsson framstår det som en orimlighet att en hycklare skulle visa ett sådant engagemang.

Hon får medhåll av Hans Eklind (KD), tjänstledig från sin tjänst som präst sedan han i höstas blev invald i riksdagen.

– När Annelie ringde till mig och berättade om Johannes, kände jag att jag måste få träffa honom personligen. När jag nu har honom framför mig kan jag inte begripa hur Migrationsverket kan komma till slutsatsen att hans kristna tro inte är trovärdig. Det syns ju i ögonen; det är så här det fungerar när man möter Jesus – man förändras, konstaterar Hans Eklind.

När vi frågar Johannes om hur allvarligt han tog på sin tidigare muslimska tro, så reflekterar han stillsamt att i Afghanistan finns det ingen valfrihet. Han berättar att hans mamma, som nu bor i Pakistan, ofta hjälpt fattiga och varit aktiv i moskén.

För Johannes personligen var religionen mest ett tvång.

– Mullorna läste och undervisade på arabiska och jag förstod ingenting. Jag fick höra en hel del om hur hemska kristna var, men nu har jag själv sett att inget av detta var sant. Koranen uttrycker att alla ”otrogna” ska dödas, medan Bibeln säger att Gud älskar alla och att Jesus dött för hela världen. När jag blev kristen upplevde jag starkt Guds närvaro och kände hans personliga kärlek till mig; det gjorde jag aldrig som muslim.

På frågan vad han tror kommer att hända om han nu blir utvisad, säger Johannes dröjande att han tror på ett evigt liv och är inte rädd för döden. På sitt vänstra ringfinger har han tatuerat ett kors, ovanför står det Jesus och den tatueringen tänker han inte ta bort. Samtidigt är han rädd för att hans storebror ska komma från Pakistan och rädda familjens ära genom att döda sin bror som har dragit skam över familjen.

– Att skicka mig till Afghanistan, där jag varken har vänner, familj eller möjlighet till försörjning är som att skicka ett lamm till en flock vargar. Det kommer inte att bli lätt för mig om jag inte följer de muslimska traditionerna, säger Johannes och tittar stint i golvet.

Efteråt säger Hans Eklind att han kommer att berätta om dagens möte med Johannes för berörda politiker i Sveriges riksdag. Eklind ligger också på för att få till stånd en utredning om hur Migrationsverket agerar för att pröva konvertitärenden. Hans konstaterar att handläggarna måste få mer utbildning i dessa svåra frågor.

– Självklart måste Migrationsverket pröva om det är sannolikt att en konversion verkligen skett. Men jag anser att det borde vara rimligt att samma regler gäller för konvertiter, som för asylsökande som åberopar HBTQ-skäl. Då gäller att inget avslag får göras, utan att en person med spetskompetens getts möjlighet att yttra sig i frågan.

– Konvertiters öden i ett muslimskt land är en fråga om liv eller död. Därför måste prästers, pastorers och andra andliga ledares intyg väga tungt när beslut fattas, och deras expertis också konsulteras, säger Hans Eklind, innan dagens delegation skiljs åt och återvänder till sina respektive hemorter.

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Digitaliseringen förstör vår bild av kärleken

Ledare I ett stort uppslaget reportage i Svenska Dagbladet kunde man den 30/11 läsa om dejtingappen Tinder. Artikeln beskriver hur appen sedan lanseringen... tisdag 10/12 00:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00

Både fängelser och evangelium behövs

Ledare Hur ska man se på brott och straff? Är långa fängelsestraff den bästa metoden att minska brottsligheten i ett land, eller är det mer effektivt – och... lördag 7/12 00:10

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var... fredag 6/12 16:06
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...