HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Ebba Busch Thor valdes på lördagen till ny partiledare i Kristdemokraterna. Foto: Pontus Lundahl / TT

KD har valt Ebba Busch Thor

I dag valde Kristdemokraterna helt ny partistyrelse. Att Ebba Busch Thor skulle bli partiledare var det inget som talade emot. Hur sammansättningen av den övriga partistyrelsen skulle bli var inte lika självklart.Världen idag rapporterade direkt från Stockholm City Conference Centre, där KD:s extra riksting pågick under lördagen.

Nyheter · Publicerad 10:58, 25 apr 2015

16.02
Ebba Busch Thor har förklarat det extra rikstinget avslutat. Alf Svensson ställer sig i talarstolen och säger "nu ska jag berätta historier". Publiken skrattar. KD-nestorn delar med sig av en Lewi Pethrus-anekdot. Strax efteråt börjar kongresshallen i Stockholm City Conference Centre att tömmas.

16.00
Ersättare i partistyrelsen presenteras. Ombuden har röstat igenom valberedningens förslag i dess helhet. Det innebär att Birgitta Sacrédeus, som valberedningen föreslagit till ordinarie ledamot i partistyrelsen, blir vare sig ordniarie ledamot eller ersättare. Andra namn som det pläderats för under förmiddagen, men som varken valts till ordinarie ledamöter eller ersättare är Mikael Oscarsson, riksdagsledamot sedan 1998, och Sara Skyttedal, KDU-ordförande.

Ordningen för ersättarna i partistyrelsen är följande:
Lars Thunberg
Erik Slottner
Per Landgren
Behcet Barsom
Irene Oskarsson
Michael Anefur
Stig Landgren 

15.48
Efter cirka en timmes paus har rösterna nu räknats. Snart presenteras ersättare till partistyrelsen.

14.50

Ombuden röstar just nu för att välja ersättare till partistyrelsen.

14.32
Tidningen Kristdemokratern byter namn till Poletik, sägs det från scenen. Namnet är hämtat från en titeln på en bok som Alf Svensson skrivit.
– Vi kommer gå mer från nyhetsbevakning till opinionsbildning, säger Marcus Jonsson, projektledare för tidningen.

14.28
Lars Adaktusson väljs in i partistyrelsen. Birgitta Sacrédeus, som valberednignen föreslagit som ordniarie ledamot, hamnar utanför partistyrelsen. Om hon blir ersättare eller inte står klart efter omröstningen om ersättare till partistyrelsen.

14.10
Efter en lunchpaus ska resultatet av ombudens omröstning till partistyrelsen snart presenteras. Omröstningen skedde precis innan lunchpausen.
Ett stort antal ombud pläderade under förmiddagen för Europaparlamentarikern Lars Adaktusson som ordinarie ledamot i partistyrelsen. Hur ombuden röstat får vi alltså veta om några minuter.

12.30
En kort paus, ljuset släcks ner, discolampor går igång. Dunkande musik i högtalarna. In kommer Ebba "gå genom rutan" Busch Thor, som hon strax ska säga om sig själv.
Likt en rockstjärna vinkar hon till de kristdemokratiska ombuden innan hon går upp på scenen i kongresshallen i Stockholm City Conference Centre. Nu håller hon sitt första linjetal som Kristdemokraternas partiledare.
Hon inleder talet med att säga: "Vi lever i en tid då allt som tänks och som händer ska kunna göras till en löpsedel". Ordet "chock" ska gärna finnas med, säger hon.
– I dag upplever jag min alldeles egna chock. En tacksamhetschock. Därför håller jag det enkelt. Från av mitt hjärta: tack!

12.10
Jakob Forssmed och Emma Henriksson väljs till förste respektive andre vice ordförande. Båda med acklamation. Det innebär att valberedningens förslag till nytt presidium har gått igenom.

12.05
Ebba Busch Thor väljs med acklamation till partiordförande i Kristdemokraterna. Hon kramar om Alf Svensson, Göran Hägglund och sin make Niklas Busch Thor. jubel och applåder går hon upp på scenen.
– Vår bästa tid ligger framför, säger Ebba Busch Thor i sitt korta tacktal innan hon försvinner bakom scenen.

11.58
Ett stort antal ombud har pläderat för Lars Adaktusson i partistyrelsen. Valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren begär ordet:
– Jag vill för ordningens skull säga att valberedningens hade föreslagit Lars Adaktusson skulle till ordinarie ledamot i partistyrelsen. Men han valde att tacka nej. Jag vill att rikstinget ska veta om det. Han är mycket duglig och kunnig.

11.52
Blekingedistriktets ombud vill se Lars Adaktusson som ordinarie ledamot i partistyrelsen.
– Det är en mångårig förälskelse från Blekingedistriktet, säger ombudet.
– Vi vill också se Sara Skyttedal som tagit integrationsdebatten på ett föredömligt sätt. Vi vill också se Mikael Oscarsson.
Jonas Segersam från Uppsaladistriktet vill se Lars Adaktusson i partistyrelsen och Mikael Oscarsson som ersättare.

11.45
Hugo Fievet från KDU säger att ungdomsförbundet vill se sin ordförande Sara Skyttedal samt riksdagsledamoten Mikael Oscarsson i partistyrelsen.
– Av alla dagar som KD kan välja att profilera sig på har han valt 1 maj. Han tar fajten precis där den behövs, säger Fievet.

11.40
Gotlandsdistriktets ombud pläderar för riksdagsledamoten Mikael Oscarsson som ersättare i partistyrelsen. Försvarsfrågor är viktiga, säger ombudet.

11.38
Även Gävleborgs ombud vill se Lars Adaktusson i partistyrelsen. 

11.33
Seniorförbundets Sture Eriksson säger att man ställer sig bakom valberednings förslag – men att man saknar Lars Adaktusson i partistyrelsen.
Även riksdagsledamoten Roland Utbult från Västra Götaland säger att Adaktusson saknas i förslaget till ny partistyrelse.

11.29
Ombudens pläderingar för ordinarie ledamöter och ersättare i partistyrelsen har börjat.
– Från Kalmardistriktet har vi valt att enhälligt stödja valberedningens förslag. Vi har stort förtroende för valberedningen. Låt oss på rikstinget visa att vi är stolta över vår öppna process och respekterar valberedningen, säger Anders Andersson.

11.15

Valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren presenterar valberedningens förslag till ny partistyrelse. Hon säger några ord om varje person som föreslagits till styrelsen.
– Vår partiledare – Ebba Busch Thor! En klok, duktig, kunnig, kompetent kristedemokrat som kapten, säger Pålsson Ahlgren.
Åhörarna applåderar.

Valberedningens förslag till ny partistyrelse är:

Presidiet:

Partiordförande: Ebba Busch Thor, Uppsala

Förste vice partiordförande: Jakob Forssmed, Sollentuna

Andre vice partiordförande: Emma Henriksson, Nacka

Till ledamöter i partistyrelsen föreslås, förutom presidiet:

Andreas Carlson, Mullsjö
Sofia Damm, Blentarp
Annika Eclund, Tibro
Bengt Germundsson, Markaryd
Soledad Henriquez, Örnsköldsvik
Peter Kullgren, Karlstad
David Lega, Göteborg
Aron Modig, Stockholm och Göteborg
Birgitta Sacrédeus, Mora
Monica Selin, Sjuntorp
Anders Sellström, Umeå
Caroline Szyber, Stockholm

Till ersättare i partistyrelsen föreslås:

1. Ella Bohlin, Stockholm
2. Lars Thunberg, Helsingborg
3. Erik Slottner, Stockholm
4. Behcet Barsom, Örebro
5. Irene Oskarsson, Aneby
6. Michael Anefur, Kristianstad
7. Stig Nyman, Vallentuna
8. Per Landgren, Göteborg

11.01
Rikstinget har nu börjat, 25 minuter senare än planerat. Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson säger:
– Vi behöver välja Ebba Busch Thor senast 12.03, för då kommer hon med i SVT Forum. Det tillfället ska vi inte missa, eller hur?
Den retoriska frågan möts av en applåd.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...