Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

KD fick 31 procent i Sävsjö – nya toppolitikern ärar Gud

Medan Kristdemokraterna backade generellt i höstens kommunval fick de i Sävsjö sitt bästa resultat någonsin, med 31 procent av rösterna.

– Det känns som om vi verkligen har byggt ett grundmurat förtroende, säger partiets tillträdande kommunstyrelseordförande Therese Petersson, som själv uttrycker sitt beroende av Gud i uppgiften.

Nyheter · Publicerad 17:28, 1 dec 2022

Liksom den avgående kommunstyrelseordföranden, tillika kommunalrådet, Stefan Gustafsson, är efterträdaren Therese Petersson mycket öppen med sin kristna tro. Det var något som märktes i det tal hon höll efter att ha blivit vald vid det nya kommunfullmäktiges första sammanträde den 31 oktober.

– Jag vill tacka min Herre och mästare, Gud själv, klippan som alltid för mig står stadigt, oavsett omständigheter, sade hon inför ledamötena. 

När Världen idag besöker Therese Petersson i hemmet på Wallsjö Gård utanför Sävsjö berättar hon att det goda valresultatet långt ifrån var självklart. Detta med tanke på att hon, i egenskap av kommunalråd, är ett oprövat kort, till skillnad från hennes partikamrat och företrädare Stefan Gustafsson, som innehaft posten i två decennier.

– Men valresultatet visar ju att folk fortfarande tror på oss. Vi har byggt ett väldigt starkt team med olika sorters människor och det ser ju folk, säger hon. 

Therese Peterson har också gemensamt med sin företrädare att hon är uppvuxen i kommunen och att hon blev politiskt engagerad först i vuxen ålder. Det var inför valet 2006 som en man i hennes församling, Allians- och pingstförsamlingen i Sävsjö, plötsligt frågade henne om hon ville engagera sig i Kristdemokraterna.

– Jag bara skrattade till när jag fick frågan. Det var nog för att jag inte såg mig som en politiker, berättar Therese med ett leende. 

Församlingsbrodern påpekade att hon redan var uppskattad för att få saker gjorda genom sitt engagemang i församlingen och i den lokala idrottsföreningen IFK Sävsjö. Själv kunde hon konstatera att det fanns ett gott klimat mellan politiker, tjänstemän och civilsamhället i kommunen. Och efter lite betänketid tackade hon ja.

– Jag tyckte det var ett spännande sätt att påverka. Det är ändå ganska nära från beslut till att någonting händer, menar Therese. 

Till yrket är hon utbildad grundskollärare, vilket hon jobbat som i ett antal år. Med fyra barn som föddes ganska tätt arbetade hon några år med så kallad enskild förskola i hemmet. Där tog hon hand om sina egna barn samt några andras barn, något som Världen idag var på plats för att rapportera om. I samma veva som hon blev kristdemokrat växlade hon över till att jobba med försäljning och ekonomi i sin mans byggföretag.

Någon direkt mjukstart i politiken blev det aldrig för Therese Petersson, som direkt både blev invald i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

När familjeföretaget växte trappade hon ner det politiska engagemanget en del, men hon har fortsatt att vara kommunfullmäktigeledamot.

Sedan hon steg in i politiken har Therese fått se sitt parti öka till att bli kommunens största. När hon sedan, för ett par år sedan, fick frågan om hon kunde tänka sig att efterträda Stefan Gustafsson på kommunalrådsposten, tog hon sig en rejäl funderare med familjen.

Therese konstaterar att hon tidigare inte riktigt hade sett sig i den rollen, och att hon har haft mycket annat i livet med barn och företag, men då hon fick frågan hade det yngsta barnet just hunnit fylla 18 år.

– Hade jag fått den här frågan för fem år sedan hade jag sagt nej. Familjen är väldigt viktig för mig, konstaterar Therese. 

Efter att ha blivit annonserad som Stefan Gustafssons tilltänkta efterträdare undrade hon hur detta skulle tas emot av väljarkåren. Det visade sig dock att hon fick hela 519 personröster i valet, av 2 245 totalt för partiet.

– Stefan sade: ”Jag tror inte jag fått så många någon gång”, säger Therese med ett skratt. 

Samtidigt som hon blev positivt överraskad av det stora stödet beskriver hon en viss bävan inför uppgiften.

– Stefan har jag alltid haft som ett föredöme, och så ska jag kliva i hans skor nu. Sedan har jag sagt att jag är ju inte Stefan utan Therese, och jag ska ju ge vad Therese Petersson kan göra, påpekar hon. 

Hon konstaterar också att Stefan Gustafsson gått före genom att bygga goda relationer, och att hon ser sig som en lagspelare, med uppdraget att tjäna kommunens invånare.

Vid sin sida kommer hon att ha kommunstyrelsens båda vice ordföranden som deltidsanställda. Och vad gäller det politiska samarbetet kommer KD att fortsätta ett samarbete med S och C som de haft sedan 2014.

Varför har det då gått så bra för Kristdemokraterna i Sävsjö? Therese tror att det beror på att de haft en långsiktig plan och en tydlighet mot väljarna med vad de vill göra, som dessutom gett goda resultat.

– Det måste ju vara att folk ser att det går bra i Sävsjö kommun, att folk tycker att vi förvaltar ett förtroende som vi fått under lång tid, säger hon. 

Sedan länge har kommunen en målsättning om att vara en barnvänlig, grön och inkluderande kommun. Trots att de har färre än 12 000 invånare driver de ett eget gymnasium. Och Therese Petersson konstaterar att kommunen ändå haft mycket goda år ekonomiskt.

Hon pekar på deras nära samarbete med näringslivet, där det gått bra för trähusfabrikerna, och att de uppmuntrar det starka civilsamhället, där de kristna församlingarna till exempel driver en fritidsgård i Sävsjö, som samarbetar med kommunens.

Dessutom har äldreomsorgen blivit högt rankad.

Samtidigt finns det förstås utmaningar. Med hög inflation, höga räntor och höga priser på el och bränsle, konstaterar Therese Petersson att flera av kommunens företag nu tvingats varsla personal. Dessutom har den psykiska ohälsan bland unga ökat de senaste åren. Men hennes optimism är tydlig.

– Är man innovativ och kreativ så kan man hitta vägar. Man får inte vara för inrutad och tänka på vad man inte kan göra, utan titta på vad som är möjligt, säger hon.

Som kommunalråd vill hon också, i likhet med sin företrädare, räkna med hjälp och ledning från Gud.

– Jag är beroende av Herren. Jag vill göra det som är rätt och riktigt och känna att jag är ledd i det jag gör, annars blir det pannkaka.

Therese Petersson

Är 51 år och har fem vuxna barn tillsammans med maken Jonas, som arbetar som byggmästare och köttbonde.

Som Sävsjös tillträdande kommunalråd vill hon:

Att myndighetsutövningen än mer ska främja tillväxt och nya satsningar, genom samarbete med näringsliv och civilsamhälle. 

Att kommunen ska öka sin självförsörjning när det gäller mat och energi.

Att mer av den mat som serveras i skolan och äldrevården ska komma från närområdet.

Att satsningarna också ska hjälpa människor att komma ut på arbetsmarknaden.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00