HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

KD ensam motståndare till tioårig skolplikt

Med Socialdemokraterna i regeringsställning skulle förskoleklassen för sexåringar göras obligatorisk, meddelar partiet. Kristdemokraterna är idag det enda riksdagsparti som är emot att införa tioårig skolplikt i Sverige, något som motiveras med att man värnar valfriheten.

Nyheter · Publicerad 00:00, 18 okt 2012

"Det är för att varje barn ska få en riktigt bra start i livet som vill vi göra förskoleklassen för sexåringar obligatorisk." Det skriver Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, på Dagens nyheters debattsida. Han lyfte också frågan i onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Enligt honom pekar forskning på att barn som går i en högkvalitativ förskola presterar bättre senare i skolan. I vissa kommuner så går så pass många som var fjärde barn inte i förskolan, något S vill ändra på meddelar Damberg.

Och i riksdagen finns en bred majoritet för tioårig skolplikt. Det är bara Kristdemokraterna som är motståndare till en sådan förändring. Annika Eclund, skolpolitisk talesperson för partiet, betonar att det endast är fyra procent av alla barn som inte går i förskolan och att det då är konstigt att strypa den lilla valfrihet som finns kvar.
"Självklart ska alla barn ha rätt att gå i förskoleklass, men det behövs inte mer tvång. Snarare mer av flexibilitet", skriver Eclund i ett svar på DN Debatt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger å sin sida till Expressen att tioårig skolplikt är något Moderaterna velat se i många år och att de flesta föräldrar redan idag upplever förskolan som obligatorisk.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...