Christian Carlsson säger till Världen idag att KD:s fokus i frågan är att förbättra vården för personer med könsdysfori och att korta köerna då många med denna problematik får vänta för länge på att få hjälp.
– Men vi är principiellt emot idén att kön ska kunna väljas och bytas trots att det inte finns någon diagnos i botten.
Vilka risker är det ni ser med att man tidigare skulle få välja juridiskt kön utifrån självidentifikation?
– Det råder delade mening inom professionen om en sådan förenkling skulle förbättra eller förvärra situationen för de här barnen. Det finns läkare inom psykiatrin som menar att det kan leda till förvärrad och förstärkt könsdysfori och ett första steg mot hormonbehandling och kirurgi. Det finns de som har ångrat detta efteråt och då måste vi låta försiktighetsprincipen råda.
Tidigare i år aviserade din partikamrat och ansvarigt statsråd Acko Ankarberg Johansson att man skulle gå vidare med förslag där sänkt åldersgräns för juridiskt könsbyte ingår. Vad har ändrats sedan dess?
– Det vi har varit överens om är att förstärka vården för den här gruppen, därför har vi varit beredda att titta på remissen som vi ärvde från förra regeringen. När vi gjort det har vi sett att det finns några punkter som vi inte kan gå vidare med. Vi är inte beredda att sänka åldersgränsen. Det juridiska könet ska stämma överens med det biologiska om det inte handlar om en vuxen person med en diagnos om könsdysfori där en ändring kan minska ett lidande.
KD-gruppen Öppna Kristdemokrater skriver i ett Facebookinlägg att man är ”mycket besvikna” på partiets beslut.
Ansvarigt statsråd Acko Ankarberg Johansson (KD) sade tidigare i år i en debatt i riksdagen att hennes utgångspunkt är att det ska göras ändringar i riktning mot att individens upplevelse ska styra i större utsträckning när det gäller juridiskt kön.
Finns det olika uppfattningar i KD i den här frågan?
– Det finns ett starkt stöd i partiet för den linje vi presenterat.
Att Moderaterna och Liberalerna nu väljer att gå vidare med förslaget om ny könstillhörighetslag i riksdagen, där man sannolikt kan få stöd av flera oppositionspartier, innebär inte självklart att det blir en ny lagstiftning, påpekar Christian Carlsson.
– När Miljöpartiet och Socialdemokraterna styrde tillsattes en utredning som föreslog att man skulle få ändra juridiskt kön från 12 år. Efter att MP lämnade regeringen var förslaget 16 år. Inget förslag nådde dock riksdagen. Tre olika regeringar har valt att inte gå vidare med en proposition. Det säger något om hur komplext det här är, säger Carlsson och påminner om att flera remissinstanser varit kritiska till att förenkla juridiska könsbyten, däribland kvinnorörelsen.