Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

KD centraliserar – satsar på gemensam riksdagslista

Två olika KD-valsedlar i röstlokalen i riksdagsvalet 2022. Det blir på vissa håll resultatet av Kristdemokraternas beslut att rekommendera en gemensam riksdagslista över hela landet.

– Vi följer beslutet i partifullmäktige med både rikslista och regional lista, säger Christian Carlsson, partidistriktsordförande i Stockholms stad.

Nyheter · Publicerad 08:30, 5 mar 2021

Tidningen Dagen var först att skriva om beslutet, som togs vid partiets fullmäktigedagar i höstas. Det innebär att samtliga 26 partidistrikt kommer att kunna använda en och samma valsedel för riksdagsvalet. Men det blir också möjlighet för distrikten att ha en lista med egna kandidater.

Bakom förslaget om en gemensam riksdagslista står partisekreterare Peter Kullgren, som haft i uppdrag att ta fram styrdokument inför valrörelsen.

– Anledningen var att jag tror att man med gemensamma krafter har större chans att få ytterligare mandat, vilket i sin tur är viktigt för att få igenom så mycket kristdemokratisk politik som möjligt, säger han till Världen idag.

KD hade en gemensam riksdagslista senast 1998, då partiet gjorde sitt bästa riksdagsval hittills och fick drygt 11 procent av rösterna. Sedan dess har förslaget om en gemensam lista rests flera gånger, utan att få gehör.

– Nu konstaterade vi i beredningen att det fanns ett relativt brett stöd, och att det var värt att gå vidare, säger Peter Kullgren.

– Sedan landade partistyrelsen i att lägga fram förslaget för fullmäktige om att ta fram en rikslista, men att det inte ska vara förbjudet att ha regionala listor.

Även om en del partidistrikt lägger fram egna riksdagslistor parallellt, tror Peter Kullgren att en gemensam lista kommer att ge fördelar på många håll i landet.

– Det handlar mycket om hur man kan bedriva valkampanj: att man på ett lättare sätt kan använda de duktiga politiker vi har från olika valkretsar.

Peter Kullgren ser dock inte att en gemensam rikslista skulle påverka hur företrädarna formulerar sin syn på olika frågor i valet.

– Det är partistyrelsen som till slut sätter valmanifestet, och det är det som alla riksdagskandidater ska driva, säger han.

Frågan är vilket genomslag den gemensamma riksdagslistan får om flera distrikt väljer att också ha en egen lista.

– Jag tror distrikten är sig själva närmast, och gärna vill ha en riksdagsledamot från den egna landsändan, om de tror att det finns en chans till det. Det vore en annan sak om inte alla fick ha lokala listor, säger en partimedlem som vill vara anonym.

– Så om många kör på som vanligt blir det kanske inte så mycket av de här planerna.

Kristdemokraterna i Stockholms stad hör till dem som kommer att använda både rikslistan och en regional riksdagslista inför valet. 

– Vi planerar för att partiledaren ska toppa även den regionala listan och att vi på den listan dessutom ska ha ett antal gemensamma toppkandidater tillsammans med Kristdemokraterna i Stockholms län, skriver partidistriktsordförande tillika riksdagsledamot Christian Carlsson till Världen idag.

– Vi ser fram emot att kunna dra nytta av de fördelar som finns med både rikslista och regional lista i den kommande valrörelsen.

KD i Stockholms län beslutade i höstas att förslag till en ”egen” riksdagslista skulle tas fram utöver den rikslista som partifullmäktige beslutat om.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10