- Det är en fridens man som dödats. En man som visat stort mod genom att förbli lojal mot det syriska folket, trots en extremt riskfylld och svår situation, sa Vatikanens talesman Federico Lombardi i ett uttalande efter att nyheten om mordet spridit sig.
Fader Frans var ursprungligen från Nederländerna och kom till Syrien 1966. Han talade flytande arabiska och grundade på 1980-talet ett jordbrukscenter utanför staden. Al Ard-centret sysselsatte ungdomar med funktionsnedsättningar men blev också en plats för religionsdialog.
Fader Frans hade vägrat att lämna jesuiternas kommuniteten i Homs trots att stadsdelen varit under belägring av regeringstrupper under två år, och var ett fäste för rebellerna.
- Jag ser inte muslimer eller kristna. Framför allt ser jag mänskliga varelser. Jag är den ende prästen och den ende utlänningen här, men jag känner mig inte som en frömling. Jag leder klostret. Hur skulle jag kunna lämna det? Det är omöjligt, sa fader Frans om sitt beslut att stanna i Homs, enligt jesuitorden.
- Om det syriska folket lider nu, kan jag också dela människornas smärta och problem.
Enligt jesuitpater Jan Stuyt, sekreterare i Jesuitordens holländska ordensprovins, hade en man kommit till hans hus, fört ut honom på gatan och skjutit honom med två skott i huvudet, skriver tidskriften Signum. Motivet till mordet är oklart.
Tidningen New York Times noterar dock att Gamla staden i Homs till följd av en regeringsamnesti på senare tid tömts på syrianska rebeller. Amnestin gällde dock inte de många utländska rebellerna i området, vilka kan tänkas ha varit mindre vänligt inställda mot en utländsk präst som ställt sig på civilbefolkningens sida oavsett religionstillhörighet.
Hittills har närmare 140 000 människor dödats i det syriska inbördeskriget, medan nio miljoner människor har drivits på flykt.