Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Fader Frans Van Der Lugt, 75, fotograferad i Homs i slutet av mars i år. Fader Frans mördades av en okänd gärningsman på måndagen. Foto: AP Photo/About our Neighborhood Hamidiyeh Simply/TT

Katolsk präst ihjälskjuten i Homs

Den 75-årige jesuitfadern Frans van der Lugt sköts till döds i staden Homs i Syrien på måndagen. Fader Frans, som han kallades, hade vägrat att lämna den belägrade Gamla staden i Homs, där han bott i flera årtionden.

Nyheter · Publicerad 13:09, 8 apr 2014

- Det är en fridens man som dödats. En man som visat stort mod genom att förbli lojal mot det syriska folket, trots en extremt riskfylld och svår situation, sa Vatikanens talesman Federico Lombardi i ett uttalande efter att nyheten om mordet spridit sig.
Fader Frans var ursprungligen från Nederländerna och kom till Syrien 1966. Han talade flytande arabiska och grundade på 1980-talet ett jordbrukscenter utanför staden. Al Ard-centret sysselsatte ungdomar med funktionsnedsättningar men blev också en plats för religionsdialog.
Fader Frans hade vägrat att lämna jesuiternas kommuniteten i Homs trots att stadsdelen varit under belägring av regeringstrupper under två år, och var ett fäste för rebellerna.

- Jag ser inte muslimer eller kristna. Framför allt ser jag mänskliga varelser. Jag är den ende prästen och den ende utlänningen här, men jag känner mig inte som en frömling. Jag leder klostret. Hur skulle jag kunna lämna det? Det är omöjligt, sa fader Frans om sitt beslut att stanna i Homs, enligt jesuitorden.
- Om det syriska folket lider nu, kan jag också dela människornas smärta och problem.
Enligt jesuitpater Jan Stuyt, sekreterare i Jesuitordens holländska ordensprovins, hade en man kommit till hans hus, fört ut honom på gatan och skjutit honom med två skott i huvudet, skriver tidskriften Signum. Motivet till mordet är oklart.

Tidningen New York Times noterar dock att Gamla staden i Homs till följd av en regeringsamnesti på senare tid tömts på syrianska rebeller. Amnestin gällde dock inte de många utländska rebellerna i området, vilka kan tänkas ha varit mindre vänligt inställda mot en utländsk präst som ställt sig på civilbefolkningens sida oavsett religionstillhörighet.
Hittills har närmare 140 000 människor dödats i det syriska inbördeskriget, medan nio miljoner människor har drivits på flykt.

Eva Janzon
eva.janzon@redaktionen.se

Dags för ett 12-stegsprogram för avgiftning av digitalt beroende

Ledare Varningar för den digitala livsstilens konsekvenser duggar allt tätare. Det höga tempot och den... onsdag 3/3 00:10

Kristna oroliga att förlora sin frihet efter beslut i kongressen

USA. En kristen konditor eller florist kan tvingas sälja arrangemang för samkönade bröllop och en... onsdag 3/3 13:00

Unga judar i Malmö: Vi angrips i skolan

Rapport. I princip alla de 14 judiska barn och ungdomar som intervjuades för en ny rapport om antisemitism i... onsdag 3/3 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier