Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kristna som på lördagen flydde Mosul i norra Irak för att ta sig till närbelägna staden Karakosh. Foto: AP / TT

Känt kloster intaget av islamister

Det syrisk-katolska klostret Mar Behnam befinner sig sedan söndagen i händerna på de islamistiska grupper som nyligen intog staden Mosul i norra Irak. Det uppger den katolska nyhetsbyrån Fides.

Nyheter · Publicerad 13:40, 21 jul 2014

Den syrisk-katolske ärkebiskopen i Mosul, Yohanna Petros Moshe, bekräftar för Fides att män utsända från det nyligen utropade muslimska Kalifatet i Mosul "tvingade de tre munkarna och ett fåtal familjer som bott i klostret att ge sig av och lämna nycklarna".

Många är nu rädda för att klostret, som grundades på 300-talet och ligger tre mil söder om Mosul, ska gå samma vandalisering och förstörelse till mötes som flera andra kristna byggnader i områden som intagits av Islamiska staten (IS).

Dagen innan, på lördagen, började bilder cirkulera på Internet på en 1800-år gammal kyrka i Mosul som stuckits i brand, skriver al-Arabiya. Enligt den syrisk-katolske patriarken Ignatius Josef III Yonan, ska IS även ha stuckit ärkebiskopssätet i Mosul i brand, liksom dess bibliotek.

Mitt på lördagen löpte tidsfristen ut för de kvarvarande kristna I staden, som några dagar innan fått ultimatumet att antingen konvertera, ge sig av, betala en särskild skatt, eller avrättas.

Många kristna ska ha flytt staden under fredagen, enligt el-Arabiya. Det fanns uppgifter om att de gett sig av till fots mot stadens utkanter i värmen, sedan efter islamisterna inte bara beslagtagit deras pengar och smycken utan även deras bilar.

Fader Nizar Semaan, medhjälpare till ärkebiskop Moshe, säger till Fides att omvärlden nu måste gå från ord till handling, sätta upp IS på listan över terroristorganisationer och "framför allt publicera namnen på de länder och krafter som finansierar dem".

– Säkerhetstjänster och regeringar i olika länder vet utan tvekan varifrån [IS] får sina vapen och pengar. Det skulle räcka att stoppa det flödet under en månad för att de här grupperna skulle förlora kraft, säger han till Fides.

Han efterlyser också ett tydligare ställningstagande inom den muslimska världen mot grupper som IS.

– Ett fördömande mot dessa grupper, uttalat av ledarna för de muslimska moskéerna och publicerat genom deras egna nätverk, skulle utan tvekan få en betydande effekt, säger han.

På flera håll i världen har detta redan skett. I Storbritannien har en grupp ansedda imamer gått ut gemensamt i en video där de fördömer IS som en terrororganisation och varnar för att låta splittringen mellan shia- och sunnimuslimer i Mellanöstern påverka muslimerna i Storbritannien.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömde på söndagen "i de starkaste ordalag" förföljelsen av minoriteter i Irak.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...