Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

En eventuell alliansregering värnar konfessionella friskolor, bara Liberalerna vill se ett stopp för nya sådana. Foto: Henrik Montgomery / TT

Känslotungt och faktagrunt i debatten om konfessionella friskolor

När Socialdemokraterna i våras lanserade förslaget om att stänga alla konfessionella friskolor, kommunicerades detta som en viktig valfråga för Sveriges största parti. Men både från borgerligt håll och internt har utspelet kritiserats och kallats populistiskt. Och än så länge finns en majoritet i riksdagen som värnar dessa skolor.

Nyheter · Publicerad 12:30, 22 aug 2018

Värdefrågorna, del 1: Konfessionella friskolor. De konfessionella friskolorna har varit i skottgluggen många gånger sedan friskolereformen genomfördes i början av 1990-talet. Tidigare har förbudsargumenten från politiskt håll främst handlat om den påstådda risken för ”hjärntvätt” av barnen. Även om detta fortfarande hävdas av vissa, är språkbruket till största del ändrat och i stället hävdas framför allt risken för segregation. 

Socialdemokraternas utspel i våras präglades av mycket allvarliga anklagelser mot de konfessionella friskolorna. Civilminister Ardalan Shekarabi gjorde på debattplats i Aftonbladet jämförelser med sin egen uppväxt i Iran: ”Det religiösa förtryck som jag flytt från har letat sig in i det svenska skolsystemet.”

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.