Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Känd influencer som följs av barn kritiserad – Youtube stänger konto

Influencern Pontus Rasmussons unga fans fascineras av idolens ”pranks” och ”challenges”. En granskning som SvD gjort visar dock att barnstjärnan i sina videos återkommande pratat om sex och han ska även ha uppmanat sina unga följare att ringa ett betalnummer.

I lördags meddelade Youtube att man stänger ned Rasmussons största konto på det sociala mediet.

Nyheter · Publicerad 12:00, 21 sep 2022

Pontus Rasmussons karriär som så kallad influencer på sociala medier började med musikvideor på Youtube. 2019 bytte han inriktning till så kallade ”pranks” och ”challenges” och har haft 89 miljoner visningar på Youtube samt totalt 588 000 följare på de sociala medierna Instagram, Tiktok respektive Youtube.

I Svenska Dagbladets podd Blendas granskning ”Barnidolen och skandalerna” framkommer att barnidolen inte enbart leker med slime, badar i läskedryck eller släpper vattenmeloner från hög höjd.

I sina videor gör Rasmusson återkommande anspelningar på sex.

– Majoriteten av hans videor är som Bolibompa, för att göra det enkelt. Men om man samtidigt strör på konstiga referenser och sexskämt, känns det inte riktigt rätt, säger kritiske youtubern Joen ”El Chili” Benediktusson i podden.

Pontus Rasmusson ska även ha uppmanat barn att ringa ett betalnummer som kostade 9,90 kronor per samtal – oavsett om man kom fram eller inte – vilket flera barn har sagt att de inte förstod. Dessa betalsamtal till Rasmusson har, enligt SvD, orsakat barnfamiljer telefonräkningar på tusentals kronor.

Nu stänger Youtube ned Rasmussons största kanal på plattformen.

”Efter granskning har vi stängt ner Pontus Rasmussons kanal för att ha brutit mot vår barnsäkerhetspolicy, vilken förbjuder innehåll som sexualiserar minderåriga”, skriver Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google i Sverige i ett mejl till SvD.

Populära influencers, exempelvis Therese Lindgren samt Hanna Persson, har kritiserat Pontus Rasmussons uppförande på social media.

– De senaste månaderna har han [Rasmusson] fått väldigt mycket negativ uppmärksamhet, framför allt av andra influencers men även av upprörda föräldrar, och nu börjar det att slå tillbaka mot honom, säger sociala medier-experten Alicia Pierrou till SvD.

Sex säljer och unga människor tycker det är spännande, påpekar Pierrou.

– Det blir en stark relation mellan följaren och Pontus som gör att följaren kommer göra i princip allt som Pontus ber om. Köpa hans merch, träffa honom på VIP-träffar och ringa dyra samtal för att prata med honom, säger hon till tidningen.

Flera stora företag uppger att de, efter granskningen, valt att avsluta sina samarbeten med den populäre influencern.

Pontus Rasmusson har avböjt att ställa upp på intervju samt avstått från att svara på de frågor som tidningen skickat till honom, uppger SvD.

Nu börjar det att slå tillbaka mot honom.
Majoriteten av hans videor är som Bolibompa, för att göra det enkelt. Men om man samtidigt strör på konstiga referenser och sexskämt, känns det inte riktigt rätt.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier