Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

I Kanada skapar nya förslag om att tillåta dödshjälp för minderåriga starka känslor. Foto: Adrian Wyld/The Canadian Press via AP/TT & Jonas Ekströmer/TT

Kanadensiskt förslag om dödshjälp för barn upprör

Möjligheten till dödshjälp i Kanada bör ges till minderåriga, föreslår landets parlamentariska dödshjälpskommitté, som också stöttar regeringens plan att ge möjligheten till psykiskt sjuka. Men kommittén får nu svidande kritik från många av de experter den rådfrågat.

Nyheter · Publicerad 13:00, 15 mar 2023

I kommittémajoritetens rapport, som presenterades för det kanadensiska parlamentet i februari, rekommenderas det att möjligheten till dödshjälp, eller ”medicinsk hjälp att dö” som det kallas, ska utökas till kanadensare under 18 år, rapporterar tidningen Globe and Mail. Man skriver bland annat att lidande ”inte tar hänsyn till ålder” och för ett resonemang om att dödshjälp gradvis ska bli lagligt för allt yngre.

Ytterligare ett förslag är att det ska införas en möjlighet att begära dödshjälp i förväg för människor med försvagande sjukdomar såsom Alzheimers.

Samtidigt uppges rapporten även ge stöd för ett planerat införande av att utöka dödshjälp till psykiskt sjuka, ett införande som först var tänkt att träda i kraft den här månaden, men som den federala regeringen sedan skjutit upp med ett år.

I ett öppet brev kritiserar dock nu så många som 43 av de totalt cirka 150 experter, som dödshjälpskommittén rådfrågat, dess rekommendationer om utökande av dödshjälpen, där experterna menar att rapporten ”vantolkar, förvanskar, förminskar och helt ignorerar nyckelbevis som är nödvändiga för att skydda kanadensarna”.

– Hela processen var avfärdande gentemot bevisen, säger palliativvårdsexperten Leonie Herx, som är en av dem som undertecknat brevet.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Allt fler produkter kan framkalla allergier

Hälsa. År 2008 var 725 produkter tillgängliga för konsumenter märkta som allergiframkallande. Tolv år... måndag 27/3 05:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10