Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Den kanadeniske pastorn Hyeon Soo Lim (lilla bilden) från Toronto är spårlöst försvunnen i Nordkorea. På bilden samlas nordkoreanska medborgare framför Mansu-monumentet med de statyer av de före detta ledarna Kim Il Sung och Kim Jong Il. Foto: Wong Maye-E/AP Photo/TT

Kanadensisk pastor spårlöst försvunnen i Nordkorea

Nyheter · Publicerad 16:10, 3 mar 2015

En kanadensisk pastor har rapporterats saknad i Nordkorea efter att han blivit inbjuden till landets huvudstad Pyongyang.

Sextioårige Hyeon Soo Lim är pastor för en koreansktalande presbyterianskt kyrka i Toronto i Kanada. Sedan många år har han varit engagerad i social hjälp i kommunistdiktaturen, bland annat i samarbete med nuvarande presidenten Kim Jong-Uns farbror, Jang Song-Thaek som avrättades i december 2012 för förräderi.

Chun Ki-Won som leder Durihana, ett arbete som hjälper nordkoreanska flyktingar, uttryckte sin oro till nyhetsbyrån AFP.

– Så vitt vi vet var han ombedd av regeringstjänstemän att komma till Pyongyan 31 januari och sedan har vi inte kunnat kommunicera med honom. Vi är oroade att inbjudan till Pyongyang på något sätt hörde ihop med hans koppling till Jang, sade Ki-Won till nyhetsbyrån.

Enligt tidningen Toronto Star som citerar Lisa Pak från Light Korean Presbyteriansk Church, där Hyeon Soo Lim arbetar, har pastorn rest till Nordkorea ”hundratals gånger”.

I november frigavs en den amerikanske missionären Kenneth Bae från nordkoreanskt fängelse. Han hade då suttit fängslad sedan december 2012 anklagad för ”fientlighet mot republiken” och dömts till 15 års hårt straffarbete.

Bae kunde friges tack vare förhandlingar via den svenska ambassaden i Pyongyan.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

Ny "tv-skatt" kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...