HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Regeringens utredare öppnar för att försvåra även för obetald föräldraledighet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kan bli svårare att vara hemma med barn – även utan ersättning

Föräldrar, inte minst mammor, är hemma längre med barn än de får ersättning för, enligt en ny studie. Det får regeringens utredare att ställa sig frågan om man ska göra det svårare att vara hemma med barn, även om man inte får ersättning från staten.

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 sep 2014

En studie från Delegationen för jämställdhet i arbetslivet, en utredning tillsatt av regeringen, har tittat på hur föräldraledigheten för drygt 40 000 barn har tagits ut. Där har man sett att föräldrapenning inte ger hela bilden av hur länge föräldrar är hemma med sina barn, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Mammorna var hemma mer än 13 månader i snitt fram till att barnet fyllde två år, men tog ut ersättning för 9,5 månader. Papporna var hemma 3,5 månader i snitt, och tog ut ersättning för två månader.

Den obetalda föräldraledigheten kan få negativa konsekvenser för jobbkarriären, säger utredningens ordförande Anna Hedborg till Ekot.
– Det är en kraftig extra kvinnofrånvaro som uppstår i den obetalda ledigheten.

Delegation ska i vår lämna sitt förslag för hur jämställdheten ska ökas i arbetslivet. Och nu funderar Anna Hedborg på om det ska bli svårare att vara hemma med barn, även om man alltså inte får någon ersättning.

– Man kan ställa sig frågan om det är statens uppgift att ha så flexibla regler att de skapar normer som motverkar jämställdhet, säger hon.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Läs också:
Lukas Berggren: När familjer är olydiga mot politiker
”Låter som gammaldags kommunistiska metoder”

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...