Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan väntas släppa in Finland i Nato. Bilden är från toppmötet med Sverige och Finland i Madrid i somras. Foto: Henrik Montgomery/TT

Källor: Turkiet godkänner Finland inom veckor

Nu kommer signaler om att Turkiet är redo att ratificera Finlands Natoansökan. Enligt finländska medier kommer beskedet att ges när president Sauli Niinistö besöker Turkiet på torsdag och fredag.

Nyheter · Publicerad 19:00, 15 mar 2023

Turkiet kommer sannolikt att godkänna Finlands Natoansökan före valet i maj. Det uppger två turkiska tjänstemän, enligt medieuppgifter. Sveriges ansökan kommer dock att behandlas separat.

Enligt tidningen Helsingin Sanomats källor kommer Turkiet meddela beslutet om ratificering i samband med president Niinistös så kallade arbetsbesök i landet den 16–17 mars.

På fredag kommer han att träffa sin turkiska kollega Recep Tayyip Erdoğan i Istanbul, enligt det finländska presidentkansliet.

Från presidentens kansli meddelar man att diskussionsämnena är ”återuppbyggnaden efter jordbävningen, det geopolitiska läget, de bilaterala relationerna mellan Finland och Turkiet samt Finlands och Sveriges Natomedlemskap.”

På torsdagen åker Niinistö till det jordbävningsdrabbade området i sydöstra Turkiet.

Även utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) ingår i följet.

På tisdagen höll statsminister Ulf Kristersson (M) och Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström en presskonferens. Budskapet var att sannolikheten har ökat för att Finland kommer att gå före Sverige in iNato.

– De känner sig färdiga med Finland men inte färdiga med Sverige, sade Ulf Kristersson.

Finland skulle kunna bli Natomedlem i början av april om det turkiska parlamentet hinner med ratificeringen innan det stänger den 7 april, inför de nationella val som ska hållas i maj.

Då krävs också att Ungern ratificerat och att Finlands president skrivit under den finländska riksdagens Natobeslut.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Allt fler produkter kan framkalla allergier

Hälsa. År 2008 var 725 produkter tillgängliga för konsumenter märkta som allergiframkallande. Tolv år... måndag 27/3 05:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10