Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Kalifornien: Nej till trans kan innebära förlorad vårdnad

Föräldrar i Kalifornien som nekar sitt minderåriga barn transbehandling riskerar att mista vårdnaden, enligt en ny lag som guvernören Gavin Newsom verkställt. Kritiker rasar och varnar för vilka konsekvenser som kan följa.

Nyheter · Publicerad 15:00, 5 okt 2022

USA:s delstat Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har godkänt ett lagförslag som han påstår ska skydda barn som identifierar sig som transperson.

”Det kommer att säkerställa att dessa barn och deras familjer kan söka och få den medicinska och mentala vård de behöver”, sade guvernören i ett uttalande som Christian Headlines citerar.

I den nya lagtexten talas det om att en domstol har rätt att, om det anses ”vara en nödsituation”, tillfälligt ”skydda” det barn som av vårdnadshavare förhindras ”könsbekräftande hälsovård” eller ”könsbejakande psykvård”.

Kritiker menar att den nya lagen ger staten rätt att tvångsomhänderta minderåriga vars föräldrar motsätter sig att deras barn ska genomgå transbehandling.

Alliance Defending Freedom (ADF) anser att den lag som guvernören undertecknat ”sannolikt strider mot grundlagen och kränker föräldrars grundläggande rättigheter som skyddas av den amerikanska konstitutionen”.

Minst fyra andra amerikanska delstater har stiftat lagar som går i motsatt riktning, det vill säga förbjuder pubertetshämmare, hormoner och könsbytesoperationer för barn, uppger Christian Headlines. En konsekvens kan, enligt ADF, bli att en förälder som på grund av denna fråga riskerar att förlora vårdnaden i sin hemstat kan resa till Kalifornien för att ge barnet transbehandling och därmed behålla vårdnaden.

ADF pekar även på flera andra möjliga scenarier med guvernör Newsoms nya lag. Till exempel skulle en förälder vars barn besöker en släkting i Kalifornien riskera förlorad vårdnad om barnet utifall släktingen i Kalifornien övertalar barnet att identifiera sig som transperson.

Guvernör Garin Newsoms nya lagstiftning skulle, enligt ADF, inte klara en eventuell prövning i domstol.

”Den nya lagen bryter sannolikt mot flera federala lagar, inklusive de lagar som rör relationer mellan delstaterna”, skriver ADF i sin analys.

Den nya lagen bryter sannolikt mot flera federala lagar.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10