I Oregon och Washington D.C. kan invånare få könsbeteckningen ”neutral” på sina körkort, men Kalifornien blir snart USA:s första delstat som inför ”ickebinär” på födelseattester. Om detta rapporterar flera medier, bland annat CBS News.
Förra söndagen ska delstatsguvernören Jerry Brown ha skrivit under en lag som inte bara kommer innebära möjlighet för transsexuella personer att välja ett tredje kön på körkort, id-kort och födelseattester, utan också gör det enklare för människor att ändra sitt juridiska kön.
Tidigare har personer, som inte upplever sig vara det kön de fötts till, behövt få behandling och ett skriftligt intyg från en läkare för att få en sådan ändring. Nu kommer man endast behöva skicka in ett edsvuret skriftligt intyg där man beskriver vilken ”könsidentitet” man har för att få sitt juridiska kön ändrat.
Lagen väntas träda i kraft i början av 2019.
USA är inte det enda land som har infört ett ”tredje kön”. Nyligen införde Kanada ett ”x” i passet, vid sidan av man och kvinna.
År 2013 blev Tyskland det första land i Europa som lät föräldrar till barn, som fötts ”utan tydliga könsbestämda fysiska kännetecken”, kryssa i en tom ruta i stället för pojke/flicka på födelseattesten, skriver The Guardian.
Även Australien, Nepal och Nya Zeeland har någon form av liknande lag, skriver tidningen.
I Indien har man sedan 2009 kunnat registrera sig som ”o” (”other”), i stället för man eller kvinna, inför landets val.
Även i Sverige höjs röster för införande av ett tredje kön.
– Det är bara du själv som vet vilken könsidentitet du har och vi tycker att man ska kunna byta juridiskt kön enklare generellt, sa Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, till tidningen Metro förra året.
Tidningen frågade då samtliga riksdagspartier hur de ställer sig till att införa ett tredje kön.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet svarade tydligt ”ja”. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sa tydligt ”nej”. Centerpartiet sa nej, men betonade att man vill ha en könsneutral lagstiftning.
Liberalerna, Moderaterna och Socialdemokraterna gav mer otydliga svar.
Olof Edsinger, som är generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, är generellt kritisk till införande av ett ”tredje kön”.
– Om man har en sådan ordning måste den vara strikt kopplad till en medicinsk verklighet, säger han och syftar på den mycket lilla grupp som föds med oklar könstillhörighet.
– Men om man lämnar det öppet för ”alla som identifierar sig som ett annat kön” kan det bli väldigt rörigt, fortsätter han.
Inte minst unga kan ta skada av att ”få frågan i knät”, och behöva utforska saken på egen hand, tror Edsinger.
– Problemet är att det finns de som har en agenda av att relativisera tvåkönsnormen. Det tycker jag är djupt olyckligt. Jag tror att det skapar betydligt större problem än det löser.