Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Sörjande deltar i en minnesgudstjänst för brandoffren i Kairo. Foto: Tarek Wajeh/AP/TT

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad Kairo i helgen. Flera av de döda är barn. Under söndagskvällen hölls begravningar i två av stadens kyrkor som samlade hundratals människor.

Nyheter · Publicerad 14:32, 15 aug 2022

Lågorna ska ha blockerat kyrkans entré och vittnen berättar om hur församlingsmedlemmar hoppade ner från läktare inne i kyrkan för att undkomma elden och den mest intensiva svarta röken, som fyllde gudstjänstsalen.

Många rykten om branden cirkulerade under söndagen och siffrorna på antalet offer har varierat, men det ska handla om minst 41 människor.

Enligt vittnen nyhetsbyrån AFP pratat med rusade flera människor in i den brinnande kyrkan för att rädda dem som fastnat inne i den. 15 brandbilar skickades till brandplatsen och elden kunde efter någon timme släckas. Men anhöriga till offren kritiserar räddningstjänsten och säger att fler liv hade kunnat räddas.

– Folk bar ut barn ur byggnaden. Men elden växte sig större och det gick inte att gå in igen om man väl kommit ut, säger Ahmed Reda Baioumy, som bevittnade förloppet från sin bostad bredvid kyrkan.

Kyrkobyggnaden, som även hyste två daghem för barn, ligger i den tätbefolkade stadsdelen Imbaba i Giza i utkanten av Kairo, och hundratals hade sökt sig dit för att delta i en gudstjänst.

Enligt ett uttalande från åklagarmyndigheten hade offren ”inga synliga skador”, vilket tyder på att dödsfallen orsakades av kvävning.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har pratat i telefon med den koptiske påven Tawadros II för att framföra sina kondoleanser, uppger presidentens kansli.

Under söndagen hölls begravningar i Kairo och kistbärarna fick tränga sig fram bland de många gråtande människorna, rapporterar AFP:s korrespondenter.

FN:s generalsekreterare António Guterres har i ett uttalande framfört sina ”djupaste kondoleanser” till offrens familjer.

Tidiga uppgifter angav att ett elfel låg bakom branden. Enligt Egyptens inrikesdepartement pekar tekniska bevis mot att branden ska ha brutit ut i ett luftkonditioneringsaggregat på andra våningen i kyrkan.

Kyrkoledaren Farid Fahmy, som arbetar i en närliggande kyrka, uppger att en kortslutning var orsaken.

– Strömmen hade gått och de använde en generator. När strömmen kom tillbaka orsakade det en överbelastning, säger han till AFP.

Folk bar ut barn ur byggnaden. Men elden växte sig större och det gick inte att gå in igen om man väl kommit ut.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Pingstledare ska inspireras, utrustas och utmanas

Konferens. Den årliga konferensen Pingst Ledare är till för alla som i pingstförsamlingar runt om i Sverige... lördag 24/9 18:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier