När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En prostituerad kvinna på Malmskillnadsgatan i Stockholm i oktober 1999, det år som svenska sexköpslagen trädde i kraft. Foto: Claudio Bresciani / TT

Jurist: Straffen för milda

En rapport från Stockholms länsstyrelse visar att sexköpslagen inte tycks ha lett till färre sexköpare, men ändå har haft en normativ effekt. Juristen Madeleine Sundell är ordförande i Frälsningsarméns arbete mot människohandel och menar att straffen måste bli mer kännbara.

Nyheter · Publicerad 08:00, 18 mar 2015

På uppdrag av regeringen har Läns­styrelsen i Stockholm kartlagt prostitutionen i Sverige. Man fastslår att sexuella tjänster marknadsförs öppnare än någonsin i Sverige och menar att andelen svenska män som köper sex inte minskat nämnvärt sedan sexköpslagen infördes.

Siffran ligger relativt nära den från 1996, tre år före lagen tillkom. 7,5 procent av svenska män mellan 18 och 65 år har någon gång i sitt liv köpt sexuella tjänster. Knappt en procent av männen har gjort det under det senaste året.

Madeleine Sundell är barnrätts­jurist i Frälsningsarmén och hon menar att vi bör vara stolta över sexköpslagen, det är tillämpningen och stödet för utsatta som brister.

– Lagen i sig är ett verktyg och en signal till samhället. Vi har haft lagen i 15 år nu men har lång väg kvar. Det största problemet är rättstillämpningen. Om man inte får fällande domar eller fängelsestraff så är inte signalen tydlig nog.

Hon betonar att man behöver jobba på flera nivåer samtidigt; förebyggande, hjälp till personer med sexuellt avvikande beteende, och också lyfta upp hur vi generellt talar om sexualitet i samhället.

Men till detta behöver också hårdare straff komma, anser Made­leine Sundell, som också sitter i styrelsen för Ecpat Sverige som arbetar mot barnsexhandel.

– Ecpat drev kampanjen "sopig straffskala" under hösten, där vi tog upp att det är lika hårda straff på att slänga tuggummi på gatan som på sexualbrott mot barn. Böter i straffskalan står inte i proportion till brottets allvar. Detta är nu under utredning och vi hoppas på en snar ändring.

Under åren har gatuprostitutionen minskat kraftigt medan utbudet ökat på nätet. "Länsstyrelsens samlade bedömning är att förbudet mot köp av sexuella tjänster kan ha haft en normativ effekt på presumtiva köpare och därmed påverkat prostitutionens omfattning i Sverige", är slutsatsen i rapporten.

Några som dock är kritiska till sexköpslagen är RFSU, som anser att man ska se över om lagstiftningen ska förändras "med ett tydligt rättighetsperspektiv som utgår från människor som erbjuder sex mot ersättning". För detta har RFSU kritiserats av andra organisationer, däribland Sveriges kvinnolobby.

– Röster har också lyfts om att de som säljer sex kan uppleva otrygghet gällande bland annat hälsa och arbetsvillkor. Alla människor som köper och säljer sex ska känna sig otrygga, det handlar ju om en kränkt människosyn. Ett bättre rättighetsperspektiv på hälsa och arbete innebär rätten att slippa bli köpt och såld, säger Madeleine Sundell.

– Självklart ska vi hjälpa dem som säljer sex så mycket som möjligt. I Red light district i Amsterdam har Frälsningsarmén närvaro med ett drop-in center, där delar man till exempel ut kondomer. Det är goda akutåtgärder, men det är inte så vi förändrar samhället.

Långsiktigt handlar det om att erbjuda ett liv utan kommersiell sexuell exploatering, menar hon.

– Det bekämpar vi bäst med att dels slå mot marknadens efterfrågan och dels att motverka roten till utbudet, alltså psykisk ohälsa, utsatthet och fattigdom.

Det är positivt att särskilt utsatta grupper lyfts fram i läns­styrel­sens rapport, däribland ensamkommande flyktingar, säger Madeleine Sundell.

– Det är en målgrupp som fallit mellan stolarna och det gäller både tjejer och killar. Vi behöver titta närmare på hur vi kan möta deras behov. Inte bara husrum och skolgång, utan också det psykosociala, inte minst när man kommer ifrån krig och är otroligt utsatt och ofta utnyttjas av brottsutövande krafter.

– Här behöver vi kliva fram och möta målgruppens behov. Förhoppningsvis kommer det även i samband med denna rapport att komma uppföljande åtgärder och resurser från den statliga apparaten.

Nästa vecka har länsstyrelsen inbjudit till en nationell konferens om människohandel där dialogen i dessa frågor kommer att fortsätta.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Digitaliseringen förstör vår bild av kärleken

Ledare I ett stort uppslaget reportage i Svenska Dagbladet kunde man den 30/11 läsa om dejtingappen Tinder. Artikeln beskriver hur appen sedan lanseringen... tisdag 10/12 00:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00

Både fängelser och evangelium behövs

Ledare Hur ska man se på brott och straff? Är långa fängelsestraff den bästa metoden att minska brottsligheten i ett land, eller är det mer effektivt – och... lördag 7/12 00:10

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var... fredag 6/12 16:06
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...