Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

”Jungfrufödseln inte symbolisk”

Vid utfrågningen av ärkebiskopskandidater i Uppsala på tisdagen ställdes frågor om bland annat synen på Jesu exklusivitet, jungfrufödseln och himmel och helvete. Och svaren som gavs har väckt reaktioner.

Nyheter · Publicerad 09:16, 4 okt 2013

När Johan Dahlman, Cristina Grenholm, Ragnar Persenius och Antje Jackelén, fyra av fem ärkebiskopskandidater, frågades ut på tisdagen blev de ombedda att förhålla sig till flera omdebatterade teologiska frågor. Om detta rapporterade Världen idag i onsdagens tidning.

Och att det uttryckte att jungfrufödseln ska tolkas symboliskt och att alla kommer till himlen efter döden, är något Hans Weich­brodt, präst i Svenska kyrkan och inspiratör i OAS-rörelsen, reagerat på. Han menar att synen på den dubbla utgången, att en människa antingen kommer till himlen eller går förlorad, är en del av klassisk kristen bekännelse och tro.
– Jesus förkunnelse gör detta tydligt, det är svårt att komma runt det. Det har också varit den kristna kyrkans uppfattning genom historien.
Han betonar att även frågan om jungfrufödseln är en viktig teologisk fråga där uppfattningen som en person har också ger en bild av dennes bibelsyn.

– Den kristna bekännelsen är att det konkreta och symboliska är två sidor av samma verklighet, vi kan inte tudela dem. Det är en del av vår tro att Gud uppenbarat sig. Tron på inkarnationen är tron att ordet blev kött, Gud blev människa. Maria var en verklig kvinna som verkligen var jungfru och Gud har verkligen stigit ner i historien just så konkret i personen Jesus Kristus. Detta är viktigt för det har att göra med Bibelns trovärdighet, säger Hans Weichbrodt.
– Jag själv skulle vilja se en ärkebiskop som tror på den dubbla utgången och att jungfrufödseln har hänt konkret, en person som håller sig nära en klassiskt kristen uppfattning.

Stefan Gustavsson, general­sekreterare för Svenska evangeliska alliansen, ställer sig frågande till en tolkning av Bibeln där Jesus inte är enda vägen till Gud.
– Det är helt ofrånkomligt att de första kristna såg Jesus som den enda vägen till Gud, som den enda frälsaren och helt unik. Det genomsyrar allt material vi har i Nya testamentet. Det finns en exklusivitet i budskapet kring Jesus som inte stämmer med den nedtoning som det gavs uttryck för.

Han menar också att frågan om jungfrufödseln inte går att ta lätt på av flera skäl.
– Det är en viktig fråga därför att det är en del av evangeliernas berättelse om Jesus och en del av den allmänkristna tron. Och när vi bekänner vår tro så säger vi att Jesus var avlad av den helige Ande och född av jungfru Maria. Bekännelsen är förankrad i två personer, Pontius Pilatus och Maria, varför ska man tolka det ena, att Jesus föddes av en jungfru, symboliskt, och det andra, att han var pinad under Pilatus, som bokstavligt och historiskt? Det blir godtyckligt, säger Stefan Gustavsson.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier