Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Julkalender direkt från Israel

En julkalender inspelad på biblisk mark i Israel och främst riktad till vuxna. Detta bjuder Världen idags webb-tv på med start 23 december och två veckor framöver.

Nyheter · Publicerad 18:01, 16 dec 2016

Dan före dopparedagen, när alla adventskalendrar börjar ta slut, då startar Världen idags julkalender. De femton helt nyinspelade avsnitten sänds från lika många platser i Israel. Det sker i samarbete med tv-kanalen TV2020.

– Under advent har väldigt många av oss fokus på olika bestyr. Men så fort julen infinner sig blir det läge att tänka och reflektera över julens budskap, säger producenten Anders Wisth vid TV2020 när Världen idag når honom i Jerusalem på telefon.

Julkalendern kommer att spänna över mer än bara juldagens händelse i stallet. Och den svenska juldrömmen – med vita skogar och girlanger – kommer att utmanas, försäkrar Anders Wisth.

– Här i Mellanöstern finns exempelvis ingen snö på samma sätt som i Sverige. Och så var det heller inte på den tid när det begav sig. När Jesus föddes var det i en vanlig Mellanösternmiljö här i Israel.

Dessa härliga, autentiska miljöer utgör också arenan för Julkalenderns olika avsnitt. Ett exempel är Botaniska trädgården, där det svenska filmteamet just avslutat en inspelning när Världen idag når dem en tisdagsförmiddag i december.

– Vi har bland annat filmat vid de cedrar som står här. Med det vill vi belysa hur Salomo en gång hämtade cedrar från Libanon för att bygga templet, förklarar huvudperson nummer två i Julkalendern, den kände EFS-teologen Anders Sjöberg.

Gudstrons ständiga närvaro i det heliga landet ger en extra dimension åt programmen. Kippor, hörntofsar och böner genomsyrar gatubilden – precis som på Jesu tid, framhåller Anders Wisth. Allt detta förstärker julens berättelse, menar han.

Målet är att Julkalendern ska fungera som en ”andlig julresa”, en möjlighet för tittaren att förstärka sin egen julandakt.

– Men det spelar ingen roll om man brukar gå till kyrkan eller ej, säger Anders Wisth och påpekar att det handlar om informativa bibelreflektioner.

Dessa hålls av Anders Sjöberg direkt efter att hans namne introducerat tittaren för den aktuella platsen och dess historia.

– Programmen är ungefär tio minuter långa, avskalade och enkla, berättar Anders Wisth.

– Vi hoppas att Julkalendern ska bli en inspiration för människor att öppna sin egen bibel och våga se den judiska kontext i vilken den kommit till, tillägger Anders Sjöberg.

I ett av de femton avsnitten kommer han att lyfta fram Matteus berättelser kring Jesu födelse, i ett annat Lukas berättelse om samma händelse.

– I ytterligare ett program stannar vi till i Betlehem som plats och ser lite på Betlehem utifrån en historisk aspekt, och utifrån Betlehemsstjärnan, hur vi ska tolka och förstå den, säger han.

Julkalendern har ett lugnt tempo och är primärt inte gjord för barn. Likväl tror Anders Wisth att programmen kan bli en tillgång för många åldrar.

– Vi hoppas att man tar detta som sin morgonandakt under julhelgen, säger han om programmet, som kommer att sändas på Världen idags hemsida.

Världen idags vd och chefredaktör, Lukas Berggren, är glad över att kunna sända julkalendern på webben.

– Jag ser det här som ett bra sätt att presentera julens budskap, säger han.

Strax före jul kommer alla prenumeranter få en särskild Julkalender utskickad med tidningen. Tanken är att man ska kunna hänga upp den på kylskåpet och sedan, med start 23 december, kryssa för dag för dag fram till trettondagen.

– Vi hoppas att det här ska leda till att evangeliet blir ännu mer levande för både våra läsare och andra som tittar på programmen, förklarar Lukas Berggren.

Vem laddade det vapen som dödade al-Halik?

Israelkommentar Då är vi där igen: en tragisk händelse i Israel används till att svärta ner den judiska staten. I... onsdag 3/6 00:00

Kristna familjen allt viktigare i coronatid

Ledare En av 90-talets stora självhjälpsgurus hette Stephen R Covey. Han har bland annat sagt: ”The key is... onsdag 3/6 00:00

Det är inte äventyren som gjorde den riktiga skillnaden i mitt liv.

Vardagskrönika Jag skulle snart fylla 22 år när jag för första gången i mitt liv andades afrikansk luft. Ett... onsdag 3/6 00:00

OM Sverige har begärt utträde ur Svenska missionsrådet

Ekumenik. I samband med Svenska missionsrådets årsmöte nyligen tillkännagavs att missionsorganisationen OM... onsdag 3/6 09:50

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

Personporträtt. I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...