Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Julen vaknar med allsång

Sverige är en sjungande nation. Extra synligt blir det kring jul, då ung som gammal tycks njuta av att skönsjunga – eller för den delen skråla – tillsammans. Sångpedagogen Frida Björk från Uppsala menar att sången skapar och förstärker den stämning vi alla önskar ha kring oss i juletid.

Nyheter · Publicerad 12:00, 23 dec 2017

– Om människor bara sjöng mer tillsammans skulle vi ha fred på jorden!

Frida Björk, obotlig eldsjäl när det kommer till körsång, skrattar.

Glimten i ögat till trots ligger det nog en hel del sanning i påståendet ändå. Det finns många studier som visar på enormt positiva effekter av att sjunga tillsammans.

Till vardags leder Frida en egen kammarkör, som årligen anordnar en konsert första advent vilken inbegriper just allsång. Själv tror hon att det växande intresset för allsång hör ihop med att musiken skapar stämning och väcker minnen.

– Sång och musik hjälper oss att känna saker. Just runt julen, med allt vackert som finns att vila ögonen på, tror jag man vill ha den hjälpen att känna samma saker som man känt tidigare, goda minnen och känslor kopplade till jul. Musik kan väcka den förväntan man vill ha. 

För två år sedan tog Frida initiativ till eventet "Christmas Carols by Candlelight" i Uppsala. Fenomenet startade med radioprofilen Norman Banks i Australien på 1930-talet och har sedan dess spridits över världen. På sin väg hem från jobbet en sen julnatt såg Banks en ensam äldre kvinna sitta i skenet av ett stearinljus och sjunga med till julsångerna på radion.

Undrande hur många andra som satt ensamma på samma sätt i juletid drog han ihop en stor grupp människor för att sjunga julsånger i skenet av levande ljus – tillsammans.

– Jag jobbar mycket med körsång, men det finns något i mig som inte blir tillfredsställt när vi uppträder och publiken, särskilt kring jul, enbart lyssnar, säger Frida.

– Man vill ju sjunga tillsammans och njuta av det allihop.

Så med den känslan och berättelsen om Norman Banks som grund anordnade hon Christmans Carols by Candlelight i centrala Uppsala i samarbete med P4 Radio Uppland, som hakade på idén och direktsände allsången, som samlade ett par hundra personer mitt på gågatan.

– Det kan lätt bli pretentiöst med körsång och mycket fokus på att det ska låta bra, fortsätter Frida.

– Men det var något väldigt fint med att få mötas tillsammans, alla som ville, och målet låg på gemenskapen och inte prestationen.

– Det är en enorm enhet och gemenskap i att sjunga tillsammans, det är svårslaget.

Det är en enorm enhet och gemenskap i att sjunga tillsammans, det är svårslaget.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...