Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Judiska evangelister ger Jesus till Amsterdam

Judar som mött Jesus sprider just nu evangeliet på Amsterdams gator för judar, turister och besökare vid de pågående Pride-veckorna.

Nyheter · Publicerad 00:01, 7 aug 2017

Flanörer betjänas genom drama, gatuteater och erbjudande att få sin egen karikatyr ritad. Och i mötet med människor är teamet – 30 personer från Christian Witness to Israel – öppna med sin tro på Jesus Kristus.

– Inte alla reagerar positivt när vi vittnar för dem, men många israeler är glada att se oss, berättar teamledaren Asaf Pelled för Världen idag.

Där evangeliserar han och det övriga teamet bland agnostiker, vanliga turister och Pride-aktivister. Men ett särskilt fokus har man på att möta judar. Teamet har t-shirts med hebreisk text och Davidsstjärnan vilket väcker reaktioner. De delar ut traktater och ger också dem som önskar en Bibel.

– Vi presenterar oss som ”fredsmäklare” och hur man finner fred med andra människor, men först och främst med Gud. Det ger oss många intressanta samtal med många israeler, säger Asaf Pelled.

I Amsterdam finns uppskattningsvis 10 000 judar. Många av dem har emigrerat från Israel för att leva utomlands.

– Vi har ett band som sjunger israeliska sånger och när vi får kontakt med människor presenterar vi evangeliet. Men det finns de som tror att vi har kommit för att tala om främmande gudar och andra religioner, och som blir antagonistiska när de tror att vi vill omvända dem. Men vi försöker att inte bli provocerade av dem som provocerar oss.

De flesta medlemmar i teamet är judar. Ett av undantagen är fransmannen Aurel Vidal. Han förklarar att han, under veckorna i Amsterdam, känner en särskild kallelse att visa Guds kärlek till gayaktivister och homosexuella.

– Första dagen pratade vi med en ung homosexuell man från Sydafrika, som inte är jude. Vi bad med honom och han gav sitt liv till Jesus. Han visste precis vad han gjorde och vilka uppoffrande val han måste göra i framtiden. Medan jag samtalade med honom hade en annan av teammedlemmarna ett samtal med en muslimsk affärsman i 30 minuter.

Aurel Vidal gick efteråt fram till affärsmannen och berättade om hur mycket Gud älskar honom. Senare skrev denne, enligt Aurel, på sociala medier om hur oerhört berörd han blivit och hur han fått en upplevelse han aldrig varit med om förut.

– Nu förstår jag att Gud sänt mig hit av en orsak. Vi är i Amsterdam för den judiska befolkningen, men Gud älskar alla människor, säger Aurel Vidal.

Han berättar att han var agnostiker tills för några år sedan då han kristen vän bjöd in honom till USA. Han tog emot Jesus som sin Frälsare. Förutom de två veckorna i Amsterdam brukar Aurel Vidal hålla till på Paris gator. Främst då i de judiska kvarteren där han samtalar med människor och berättar om Messias.

– Vårt mål är att till 2019 erbjuda samtliga judiska hem i Paris ett Nya Testamente och berätta för dem att Abraham, Isak och Jakobs Gud älskar dem med en evig kärlek sedan tidernas begynnelse, förklarar Aurel Vidal.

Men under två veckor har han nu valt att ansluta till till CWI-teamet i Amsterdam. Teamets ledare, judiske Asaf Pelled, berättar för Världen idag att han kom till tro på Jesus som Messias tack vare ett dammigt, oöppnat Nya Testamente, som han hittade i sina föräldrars bokhylla hemma på kibbutzen i Israel.

– Min mamma hade fått det av en kristen på kibbutzen i Israel, och det hade stått i bokhyllan i åratal när jag öppnade boken. Jag blev chockad när denna ”hedniska bok” hade en bön till Abrahams, Isaacs och Jacobs Gud.

– Två år senare flyttade jag med mina föräldrar till Nederländerna. Det var då ”pengen ramlade ner” och jag blev född på nytt. Då förstod jag vem Jesus är och jag satte tro till honom och har blivit hans lärjunge, säger Asaf Pelled som numera är heltidsevangelist med Christian Witness to Israel i Holland.

Under andra världskriget levde 140 000 judar i Holland och 102 000 mördades av nazisterna under Förintelsen. På senare år har den judiska befolkningen i Holland minskat när många judar emigrerat till Israel.

Aurel Vidal känner som sin speciella kallelse dessa dagar att visa Guds kärlek till gayaktivister och homosexuella.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00