Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Judisk markering mot Wallström efter Iranbesök

Utrikesminister Margot Wallström får hård kritik från flera håll för samtalet med Irans utrikesminister Javad Zarif på tisdagen. Ordföranden för Judiska församlingen i Stockholm, Aron Verständig, protesterar genom att tacka nej till UD:s minnesföreläsning på Raoul Wallenbergs dag.

Nyheter · Publicerad 10:30, 23 aug 2019

Aron Szugalski Verständig redogör på Facebook för den skriftliga motivering han gett UD till varför han inte vill närvara på minnesföreläsningen den 27 augusti. Där konstaterar han att den iranska regimen mördar oliktänkande, homosexuella och judar. Med jämna mellanrum hotar den också att förgöra staten Israel och det judiska folket.

”Att ta emot dess utrikesminister för 'konstruktiva samtal' visar på en brist på civilkurage”, skriver Verständig i sin motivering.

Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiska talesperson, kallar hans ställningstagande för ”en viktig markering” i ett inlägg på Twitter.

Även Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov, riktar skarp kritik mot regeringen.

”Man kan inte bekämpa antisemitism och samtidigt välkomna utrikesministern för en stat som uppmanar till att förgöra den judiska staten, förnekar Förintelsen, understödjer terrorism och utvecklar kärnvapen med målet att utplåna Israel från kartan”, twittrar han.

Margot Wallström själv, kallar diskussionerna med Zarif för ”rättframma och konstruktiva” och en nödvändig dialog i en osäker tid. Hon uppger i sitt Twitterinlägg att hon fokuserat på situationen i Iran när det gäller mänskliga rättigheter, på regionala frågor som Jemen och Persiska viken samt det internationella kärnenergiavtalet JCPOA.

Men Israels ambassadör håller inte med om att diskussioner med islamistregimen kan leda till någon positiv förändring. Det har många års dialog redan visat, skriver han i ett inlägg på Facebook. Den har bara tjänat till att legitimera regimen och gett den licens att fortsätta stödja internationell terrorism, anser han.

”Särskilt i Mellanöstern, varhelst det förekommer våld, dödande, lidande och misär, finner man iransk inblandning. Iran understödjer ett flertal terroristorganisatiner, som Hizbollah, Islamiska Jihad, Hamas med flera”, skriver Ben-Dov.

Man kan inte bekämpa antisemitism och samtidigt välkomna utrikesministern för en stat som uppmanar till att förgöra den judiska staten...

Kyrkoledare till politiker: Sätt inget tak för invandringen

Migration. Presidiet för Sveriges kristna råd uppmanar i ett öppet brev riksdagens samtliga partiledare att värna människovärdet och inte inskränka asylrätten....

Skulle rapportera om islamiskt center – utsattes för stenkastning

Brott. Journalister från SVT Uppsala har utsatts för stenkastning. Det skedde när ett tv-team skulle filma en intervju med personer som vill bygga ett...

Svårare för Netanyahu att sitta kvar

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. När de israeliska medborgarna gick till val till sin riksdag, knesset, för andra gången på fem månader uteblev även denna gång ett tydligt utslag. 

Svag fördel för Benny Gantz i rösträkningen

Israel. Valresultatet i Israel fortsätter att vara jämnt när rösträkningen i princip är klar. Benny Gantz parti, Blåvitt, har ett litet övertag, men det...