På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Hennadij Kernes, borgmästare i Kharkov i östra Ukraina skottskadades på måndagen. Foto: City of Kharkov

Judisk borgmästare i Ukraina skjuten i ryggen

Kharkovs judiske borgmästare, Hennadij Kernes, sköts i ryggen på måndagen av okända gärningsmän. Enligt borgmästarens pressekreterare är hans tillstånd ska vara livshotande.

Nyheter · Publicerad 13:52, 28 apr 2014

Kharkovs judiske borgmästare, Hennadij Kernes, sköts i ryggen på måndagen av okända gärningsmän. Enligt borgmästarens pressekreterare så vårdas Kernes just nu på intensivvårdsavdelning, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax. Hans tillstånd ska vara livshotande.Inrikesministeriet har tillsatt en utredning men motivet bakom skjutningen är fortfarande oklart.
Enligt en medarbetare på den Ukrainska statstelevisionen sköts Kernes medan han badade i en källa.
Staden Kharkov ligger i östra Ukraina, en halvtimmes bilväg från den ryska gränsen och har blivit ett av centrumen för det proryska uppror.
Hennadij Kernes har tidigare varit en anhängare till den avsatte presidenten Viktor Janukovitj men tros på senare tid ha gett sitt stöd till den sittande interimregeringen i Kiev.
Den 21 april meddelade proryska trupper att de tillsatt en ny, mera ryskvänlig borgmästare.

Kharkov är Ukrainas näst största stad med runt 1,4 miljoner invånare. Den har en viktig plats i Ukrainas historia och blev huvudstad i mitten av 1700-talet. I början av 1800-talet grundades stadens universitet och i och med industrialiseringen kom det att bli även en viktig industristad.
Under revolutionen 1905 förekom det våldsamma upplopp i staden som då var ett starkt fäste för den ukrainska nationella rörelsen.
Vid 1989 års folkräkning som då utfördes av dåvarande Sovjetunionen bodde det knappt 50 000 judar i staden av dess totalt runt 1,5 miljoner invånare.
Sedan den politiska revolten i Kiev har det utspelat sig sammandrabbningar mellan de som stöder Kievregeringen och de som vill ansluta sig till den ryska federationen. Senast på söndagen skadade 14 personer i bråk grupperna emellan.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier