Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

En anmälan har inkommit till DO där en person uppger sig ha blivit utkastad från en buss i Malmö för att denne bar en judisk symbol. Foto: Johan Nilsson/TT

Judinna: Jag tvingades lämna buss i Malmö

En judisk utländsk medborgare ska ha tvingats gå av en buss i Malmö på grund av en judisk symbol på sina kläder, enligt en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Det som beskrivs är helt oacceptabelt, konstaterar bussbolaget Nobinas kommunikationschef David Erixon.

Nyheter · Publicerad 16:46, 17 mar 2022

Anmälan, som kom in till DO den 16 februari via e-post, är på engelska och skriven av den kvinna som uppger sig ha blivit drabbad. 

Händelsen ska ha inträffat dagen före, den 15 februari, på den så kallade ringlinjen i Malmö, busslinje nummer 3, som går runt de centrala delarna av staden.

”Busschauffören såg en judisk symbol på mina kläder och sade att jag borde gå av bussen eftersom passagerarna skulle bli upprörda”, skriver kvinnan, som dock ändå ska ha betalat för sig och först ha vägrat att gå ut ur bussen. 

Då något eller några ord saknas i mejltexten är det sedan oklart om det ska ha varit chauffören eller möjligtvis någon annan på bussen som fortsatt krävde att hon skulle gå av.

Enligt kvinnan ska i varje fall någon ha skrikit åt henne att hon var jude och att hon hade passagerarna emot sig och måste gå ur bussen, varpå hon till sist också gick av. 

”Jag är extremt upprörd”, skriver den anmälande kvinnan, som kräver att DO gör något åt saken. 

På grund av sekretess är det oklart vilket land kvinnan kommer ifrån, men det framgår i varje fall av anmälan att det rör sig om en utländsk medborgare som uppger sig vara judisk, och enligt mejlsvar som Världen idag har fått ifrån DO rör det sig om en kvinna.

Efter att DO skickat en begäran om yttrande till Skånetrafiken, den förvaltning inom Region Skåne som planerar och upphandlar kollektivtrafiken, har förvaltningen inlett en utredning tillsammans med bussbolaget Nobina som kör Malmös stadsbussar. 

– Så fort vi fick kännedom om det här så reagerade vi. Det som beskrivs är helt oacceptabelt och går helt emot våra värderingar, säger Nobinas kommunikationschef David Erixon, till Världen idag.  

Han konstaterar samtidigt att den klagande aldrig hörde av sig till Skånetrafiken och att uppgifterna i anmälan till DO dessutom är sparsmakade, vilket komplicerar utredningen. 

– Det som är utmanande är ju att det inte finns något kundärende, utan det här var ju en ny uppgift när anmälan kom, säger han. 

I en tidigare version av artikeln var det oklart om anmälaren var en man eller en kvinna, varför artikeln uppdaterats efter att DO gjort klart att det rör sig om en kvinna.

Busschauffören såg en judisk symbol på mina kläder och sa att jag borde gå av bussen.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10