Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Judehat fick flöda i dansk radiokanal

Nazismen, en vacker tanke. Judarna kontrollerar det danska kulturlivet. Det mosaiska trossamfundets rätt att existera borde debatteras öppet. Det är några av de antisemitiska uttalanden som nyligen oemotsagda framfördes i en dansk radiokanal. Dock tar kanalchefen bestämt avstånd från det inträffade och programledaren har fått en näsknäpp.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 jan 2012

Det var för en dryg vecka sedan som en lyssnare i det direktsända programmet Mortens aften i public servicekanalen Radio24syv, kunde avfyra den ena antisemitiska loskan efter den andra utan att vare sig avbrytas eller ifrågasättas. Tvärtom; mannen, som presenterade sig som  Peter från Østerbro och medlem i högerextrema gruppen Danmark frit, underblåstes kraftigt av en gäst i studion, Michel Doddis. Kristeligt Dagblad berättar att meningsutbytet fick fortgå i flera minuter utan att programvärden, Morten Vammen, ens försökte stoppa det. I stället försökte han ”skämta” bort det genom att ställa en fråga:
– Taler I om jyder eller jøder?
Det vill säga: talade de om jylländare eller judar.
Därför kunde Peter från Østerbro och Michel Doddis ostörda fortsätta med att ge luft åt sitt judehat och bland annat konstaterade de att debatten nu hade vridits därhän att antisemitism plötsligt har blivit något negativt.

Reaktioner från andra lyssnare uteblev inte och Radio24syv  fick ta emot mycket kritik riktad mot programledaren, som bland annat inte ansågs var journalistiskt rustad för uppgiften. 
Men Morten Vammen tillbakavisade kritiken och i nästa dags program repriserade han samtalet. Till sitt försvar åberopade han yttrandefriheten och fastslog dessutom att han inte kunde ”sitta och vara en politisk korrekt linjedomare.”
Vidare försökte han rättfärdiga sig genom att säga att han utgick från att lyssnarna mycket väl begrep att uttalandena var ”idiotier”, framförda ”av folk sannolikt påverkade av droger”. Det senare syftade på att både Doddis och Peter från Østerbro också hade utläggningar om psykedeliska droger.

Dock har kanalens administrative direktör, Jørgen Ramskov, en helt annan hållning och helt oförblommerat ger han kritikerna rätt:
– Det är ett program vi inte är stolta över att ha sänt. Dess innehåll stämmer inte överens med våra etiska regler och studiovärden har begått ett uppenbart fel genom att förhålla sig passiv, säger han till Kristeligt Dagblad.
Förutom att Jørgen Ramskov har bett lyssnarna om ursäkt och programmet togs bort från internet, har Morten Vammen läxats upp och fått besked på att lyssnarinlägg av detta slag ska avvisas så fort som möjligt. Däremot ser direktören inte Vammens passivitet som skäl för uppsägning och han kan därför fortsätta som värd för programmet som går i etern sent varje kväll.
Ramskov beklagar att Vammen inte har varit situationen vuxen, men säger också att det är svårt att undgå denna typ av inlägg i ett direktsänt program dit lyssnarna får ringa.

Det är nu inte första gången som Radio24syv har varit i blåsväder på grund av antisemitiska uttalanden. I november utgöt sig radiovärden Michael Jeppesen över ”den skide jødelobby” – ungefär den förbannade judelobbyn – men Ramskov menar att de två händelserna inte kan jämföras.
– I det senare fallet handlar det om ett språkbruk – ordet ”skide” – som jag tar bestämt avstånd från, säger han, men menar däremot att det är helt i sin ordning att kritisera den judiska lobbyn.
–  Det är det många andra media som har gjort. I det andra fallet framförs oacceptabla antimsemitiska uttalanden som varken radiostationen eller studiovärden delar, säger han.

ANNICA SKENBERG

När vetenskapen blir ideologisk är den farlig

Ledare Vetenskapens betydelse för vår civilisation går inte att överskatta. På område efter område... onsdag 23/9 00:00

Kristen familjefar dömd till döden

Pakistan. Han greps och arresterades samma dag som hans hustru födde parets tvillingar. Nu har den... onsdag 23/9 17:04

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att... onsdag 23/9 00:00

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...