Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Judar bojkottar ceremoni på grund av SD

Medlemmar i den judiska församlingen i Göteborg tänker inte medverka i en ceremoni till minne av Förintelsen. Anledningen är att Sverigedemokraterna är medarrangör. Inte heller Vänsterpartiet tänker vara med.

Nyheter · Publicerad 17:02, 24 jan 2017

”Ordet skymf är i det här sammanhanget högst adekvat. Möjligen är det för svagt. Att Sverigedemokraterna med kopplingar till både gammal och ny nazism och främlingsfientlighet bjuds in som medarrangörer till minnesceremonin är nämligen mer än en skymf. Det är ett oerhört reducerande av oss som judar och av vår historia.”

Orden kommer från en debattartikel i Göteborgs-Posten av Lisa Granér och Erik Nilsson, medlemmar i den judiska församlingen i Göteborg, samt ett 40-tal personer verksamma inom bland annat media, kultur, utbildning och sjukvård.

Anledningen är att Sverige­demo­kraterna är med och arrangerar ”Samling för demokrati”, en minnesceremoni som ska hedra Förintelsens offer och som har arrangerats av alla riksdagspartier tillsammans med länsstyrelsen 27 januari varje år sedan 2000. Sverigedemokraterna har funnits med sedan inträdet i riksdagen år 2010, vilket även tidigare har ifrågasatts.

Skribenterna bakom debattartikeln menar att Sverigedemokraterna är ett parti som ställer grupper mot varandra och inte står upp för alla människors lika värde.

”Med hänsyn till våra döda släktingar [som dog i Förintelsen] kan vi inte närvara”, skriver de.

Sverigedemokraterna svarar på kritiken ien egen debattartikel i Göteborgs-Posten.

”Bunta inte ihop oss med fascistiska rörelser som Jobbik och Gyllende grynig”, skriver SD:s lokala företrädare Jörgen Fogelklou och Björn Tidland.

”Sverigedemokraterna har inga som helst förbindelser med nynazistiska organisationer. Skulle en sådan koppling kunna beläggas hos en medlem väntar garanterat ett uteslutningsärende. Vad gäller den judiska minoriteten står vi upp för den och dess rättigheter på alla tänkbara sätt, något annat är för oss otänkbart”, skriver de vidare.

De menar att det måste gå att ”kombinera en fungerande migrationspolitik med respekt för Förintelsens offer” och påpekar att judar i dag flyr Malmö på grund av att ”etniskt och religiöst färgad intolerans breder ut sig”.

Lisa Granér och Erik Nilssonsvarar på debattartikeln och menar att SD:s tal om att de inte är ett rasistiskt parti endast är tomma ord.

”Medlemmar och företrädare hos Sverigedemokraterna uttrycker sig gång på gång rasistiskt och antisemitiskt”, skriver de.

Personerna bakom debattartikeln är inte ensamma om att avstå från att delta i minnesceremonin på grund av Sverigedemokraternas medverkan. Även Vänsterpartiet har valt att hoppa av arrangemanget, skriver Göteborgs-Posten.

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...