Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Jubel och ilska när Rittenhouse friades

I en rättegång som följts av i stort sett hela USA har 18-årige Kyle Rittenhouse friats från mordanklagelser. Detta trots att han sköt två män till döds under ett upplopp i spåren av BLM-rörelsens demonstrationer i delstaten Wisconsin.

– Juryn kom fram till den korrekta domen. Självförsvar är inte olagligt, säger Rittenhouse själv i Fox News.

Nyheter · Publicerad 10:00, 23 nov 2021

Rittenhouse var 17 år när han i augusti i fjol reste från sin hemort i Illinois till Kenosha i Wisconsin. Där hade protester brutit ut, bland annat orkestrerade av Black Lives Matter-rörelsen (BLM), efter att polis skjutit den svarte småbarnspappan Jacob Blake med sju skott i ryggen.

Rittenhouse anslöt sig till andra som sade sig vilja skydda människors privata egendom mot BLM-aktivister i samband med upploppen.

Åklagarna har hävdat att han var ute efter att ställa till med problem och antydde att han haft högerextrema kopplingar. Själv menar han dock att han sköt männen, som också var vita, i självförsvar efter att ha attackerats och att han fruktade för sitt liv. Han understryker i Fox News att han inte är rasist.

– Jag är inte en rasistisk person. Jag stöttar BLM-rörelsen. Jag stöttar fredliga protester, säger han.

Domen som kom i fredags frikänner Rittenhouse från anklagelser om mord, mordförsök och att ha satt andra i fara.

Men USA är splittrat och domen rör upp starka känslor. Vissa debattörer menar att Rittenhouse aldrig hade friats om han hade varit mörkhyad. President Joe Biden, vicepresident Kamala Harris och Gavin Newsom, guvernör i Kalifornien, är bara några av de politiker från Demokraterna som uttalat sig kritiskt om domen.

Efter frikännandet skrev Biden i ett uttalande från Vita huset att han var ”arg och bekymrad”. Han uppmanade dock till lugn.

Men utspelen har lett till en diskussion om huruvida presidenten och andra ledande politiker bör ägna sig åt uttalanden som riskerar att urholka domstolarnas förtroende och i förlängningen rättssamhället.

Också medier, såväl i USA som i Sverige, har fått hård kritik för att de anses ha dömt Rittenhouse i förtid och anklagas för att inte ha gett en rättvisande bild av skeendet.

Jag är inte en rasistisk person. Jag stöttar BLM-rörelsen.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier