Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Journalist som försvann från Wuhan är tillbaka

Medborgarjournalisten Chen Qiushis videorapportering från coronautbrottet i Wuhan i början av 2020 sågs av miljoner följare. Men efter en kort tid censurerades han och försvann. Efter 600 dagar dök han nyligen upp igen på Youtube och Twitter, men utan att kunna berätta vad som hänt.

Nyheter · Publicerad 14:00, 20 okt 2021

Den kinesiske juristen och medborgarjournalisten Chen Qiushi rapporterade tidigt om coronautbrottet i Wuhan. Den 24 januari lyckades han komma med det sista tåget från hemstaden Peking till Wuhan, i samband med att staden stängdes ner på grund av smittan, rapporterar den australienska nyhetssajten News.

Där filmade han inifrån de överfulla sjukhusen och hans videor på plattformen Wechat sågs av miljontals människor innan hans konto stängdes. Han gick då över till Youtube, som är blockerat i Kina, skriver Aftonbladet.

Chen Qiushi hade tidigare spridit kunskap om att myndigheterna i Wuhan bommade igen lägenheter och lämnade de boende instängda i vad han kallade illegal internering.

En vecka innan Chen försvann, i februari förra året, publicerade han en video där han uppgav att myndigheterna pressade honom att upphöra med sin nyhetsrapportering.

– Jag har viruset framför mig. Bakom mig är Kinas ordningsmakt. Om jag fortfarande är vid liv i den här staden kommer jag att fortsätta med min rapportering, sade han och fortsatte med gråten i halsen:

– Jag är inte ens rädd för döden. Tror du att jag är rädd för dig, kommunistpartiet?

När Chen Qiushi försvann uppgav hans familj att de trodde han hade satts i coronakarantän, trots att han inte hade uppvisat några sjukdomssymptom.

600 dagar senare har han gett ifrån sig ett första livstecken på Twitter, där han skriver: ”Jag har upplevt mycket. En del kan jag prata om, annat inte. Jag tror ni förstår.”

Vid samma tid dök Chen även upp i en video på sin väns Youtubesida, där han tackar alla följare för stödet under den tid som varit.

– Det var länge sedan jag gjorde någon video och kameran känns främmande för mig, säger han enligt en översättning som Världen idag låtit göra.

Chen berättar också att hans kondition varit väldigt dålig, att han känt sig orkeslös, men att han nu tränar på sin väns gym och precis har återhämtat sig.

– Under min mörkaste tid var det boxningen som var min räddning, säger han.

Samtidigt som Chen Qiushi tystnade i februari förra året drabbade samma öde två andra medborgarjournalister i Wuhan, skriver Aftonbladet.

Li Zehua greps efter att han påstått att Wuhans virologiska institut orsakat coronautbrottet. I två månader var det tyst från honom innan han syntes online igen.

Fang Bin försvann sedan han lagt upp flera videor där döda kroppar lastades in i en buss. Han är fortfarande försvunnen.

”När medborgarjournalisterna röjts ur vägen skickades 100-tals reportrar från statliga media till Wuhan för att återupprätta kommunistpartiets informationsmonopol”, skriver tidningen.

Jag har upplevt mycket. En del kan jag prata om, annat inte.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier