Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Journalisten Henrik Evertsson anser att filmningen nere vid Estonia var nödvändig. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Journalist döms för filmning vid Estoniavraket

Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson som filmade vid Estoniavraket döms för brott mot gravfriden av Göteborgs tingsrätt. Domen kommer att överklagas.

Nyheter · Publicerad 20:00, 5 sep 2022

Tv-serien ”Estonia – fyndet som förändrar allt” visade ett stort hål i skrovet på den förlista färjan. Statens haverikommission blev intresserad, och nu görs nya undersökningar av vraket.

Bilderna togs med en dykrobot 2019. Men Henrik Evertsson, som ledde filmteamet, och hans medarbetare Linus Andersson åtalades för brott mot lagen om gravfrid vid Estonias vrak.

De åtalade har framhållit att roboten inte rörde vraket, och menar att dykningarna var nödvändiga för att få fram ny information om en katastrof som inte utretts ordentligt. De har också menat att handlandet varit straffritt eftersom det skett från ett tyskt fartyg på internationellt vatten.

Fallet har prövats tidigare. Evertsson och Andersson friades först av Göteborgs tingsrätt eftersom de arbetade från en tysk båt och Tyskland inte har infört lagen om gravfrid. Dessutom ansåg tingsrätten att den särskilda Estonialagen strider mot internationella folkrättsliga principer.

Men hovrätten gjorde en annan bedömning. Svensk lag gäller eftersom det är svenska medborgare och Estonialagen strider inte mot folkrätten, uppgav hovrätten. Fallet skickades därför tillbaka till tingsrätten.

Nu fälls de i Göteborgs tingsrätt.

– Skyddet för gravfriden väger starkare än intresset till skydd för yttrande- och informationsfrihet, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl, i ett pressmeddelande.

Motivet bakom gärningen har dock betydelse för straffvärdet och påföljden blir därför mildare, uppger tingsrätten. Evertsson och Andersson döms båda till dagsböter.

Domen kommer att överklagas.

”Det här målet rör viktiga journalistiska principer och komplexa juridiska värderingar. Vi kommer därför att överklaga den här domen”, skriver Henrik Evertsson till TT.

Evertssons advokat Johan Eriksson uttrycker förståelse över beslutet.

– Målet inrymmer en rad väldigt intressanta rättsfrågor av väldigt speciell karaktär, säger han till TT.

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10