Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

Jordan Peterson tillbaka efter krisen: ”Guds nåd”

Den kände psykologen, författaren och föreläsaren Jordan Peterson är tillbaka efter sin svåra sjukdomsperiod, men han är ännu inte helt återställd.

I en video som han publicerat på Youtube talar han långsamt och är uppenbart känslosam. Han tackar sin familj och Gud för att han fortfarande är vid liv.

Nyheter · Publicerad 17:00, 29 okt 2020

Peterson har blivit en superkändis i västvärlden genom att utmana de allt mer förhärskande genusteorierna. Vid ett besök i Sverige 2018 medverkade han i SVT:s Skavlan där han konfronterades mot Centerledaren Annie Lööf.

Att han nu tackar Gud för sitt liv har överraskat en del då han tidigare inte bekänt någon tro offentligt.

”Jag mår mycket bättre, även om min hälsa fortfarande är kraftigt nedsatt”, säger den kanadensiske professorn i den åtta minuter långa video som nyligen publicerades på hans Youtubekanal.

På knappt en vecka har över 3,5 miljoner sett klippet.

”Genom Guds nåd och barmhärtighet kan jag börja skapa originalmaterial igen och fortsätta där jag slutade.”

Han berättar också att han planerar att komma med en ny videoserie om Bibeln. 2017 publicerade Peterson en genomgång av 1 Mosebok, på totalt 30 timmar, och den har visats ungefär 30 miljoner gånger, enligt The Federalist.

”Jag kommer att börja arbeta med nästa bok i Gamla testamentet som är 2 Mosebok, vilket kommer att ta ett tag”, säger han.

Under tiden med det arbetet ska Peterson börja publicera videor med sina tankar utifrån en annan bibelbok, Ordspråksboken.

Tidigare i år berättade Jordan Petersons dotter Mikhaila i en video att hennes pappa varit nära att dö vid flera tillfällen det senaste året. Det var efter att han ordinerades att ta bensodiazepin, sedan han hamnat i ett akut antiimmunt sjukdomstillstånd, som problemen eskalerade. I samma period fick hans hustru en cancerdiagnos.

Petersons dos ökades men medicinen kom att försämra hans hälsa kraftigt och gjorde att han på kort tid hamnade i ett svårt beroendetillstånd. Hälsoläget för Jordan Peterson har varit mycket allvarligt och han ska ha legat i koma under en kortare period.

Under tiden han varit frånvarande har många kristna meddelat att de ber till Gud för Peterson. Och i kommentarsfältet i anslutning till den nya videon är det många som nu uttrycker tacksamhet för att han återhämtar sig och understryker att de fortsätter att be för honom.

Jordan Peterson

Jordan Peterson, 58, från Kanada är professor i psykologi och har de senaste åren blivit känd världen över för sina föreläsningar där han bland annat kritiserar identitetspolitik och tar strid för yttrandefrihet.

Han har miljontals följare på Youtube och i sociala medier och hans självhjälpsbok 12 livsregler: ett motgift mot kaos har blivit en internationell bästsäljare. Peterson riktar sig ofta särskilt till män med sina råd och han väckte stor uppmärksamhet i Sverige med sin medverkan i SVT-programmet Skavlan 2018.

Där anförde han att det finns tydliga biologiska skillnader mellan män och kvinnor, något som väckte debatt och upprörde bland andra dåvarande utrikesministern Margot Wallström (S).

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Kyrkor i Europa tar strid för mötesfrihet

Corona. Kristna runt om i Europa förbereder sig för ett julfirande utifrån olika förutsättningar. I... fredag 4/12 08:00

Låt judar och araber få samarbeta!

Israelkrönika Han heter Mansour Abbas och sitter i Knesset, det israeliska parlamentet, för det arabiska partiet...