Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

​Joni Eareckson Tada Foto: Mike Yuen

Joni Eareckson uppmanar kristna att ta strid mot dödshjälp

Om kristna inte agerar kommer USA få lika liberala dödshjälpslagar som Kanada eller vissa länder i Europa. Det är budskapet från Joni Eareckson Tada, författaren som blev förlamad i en dykolycka. – Vi har inte en biblisk världssyn på lidande, säger hon.

Nyheter · Publicerad 11:03, 29 jan 2018

När Joni Eareckson Tada som 17-åring förlamades av en dykolycka kände hon att livet inte var värt att leva. Kristna vänner som gav henne sin tid och kärlek – och tvingade med henne ut – blev hennes räddning.

I dag lever 68-åringen ett meningsfullt liv med man, författarskap och engagemang i den egna organisationen Joni and Friends Ministries.

När hon i förra veckan intervjuades av Christian Post uttryckte hon oro över att allt fler amerikaner – även kristna – anser att dödshjälp är moraliskt acceptabelt.

– 38 procent av de evangelikala tycker att det är moraliskt tillåtet för läkare att hjälpa när de blir ombedda att bistå någon att dö, sa Eareckson Tada och hänvisade till en undersökning från 2016.

– För det första säger det mig att vi inte har en biblisk världssyn på lidande och att vi inte vet hur vi ska handskas med det. Vi vill droga bort det, fly från det, döda det, göra vad som helst utom att leva med det, fortsatte hon.

För det andra visar det, enligt Eareckson Tada, att vi är rädda.

– Vad vi har gjort i det här landet är att ha tillåtit fundamentala rädslor utgöra ramverket för vad vi tycker är en rationell socialpolitik.

68-åringen tycker att det är förståeligt att människor inte vill att döden ska vara något svårt och smärtsamt.

– Men i stället för att använda resurser till en lag som ger människor rätt att dö borde vi använda resurserna till bättre smärthantering, utveckling av bättre smärtbehandlingar och att hjälpa människor ut ur social isolation, säger hon.

Joni Eareckson Tada fruktar den utveckling som man kan se i Kanada och i vissa länder i Europa.

– I Belgien kan du vara tolv år och rätten kommer att lyssna till dig om du tycker att din smärta är olidlig – och dina föräldrar kan inte ingripa. Det är vansinne. Vilken domstol tror att ett barn skulle ha den psykologiska kapaciteten att förstå skillnaden mellan liv och död?

I Nederländerna har dödshjälp blivit så vanligt att den står för 4,5 procent av landets dödsfall och det finns fall där man har fått dödshjälp för alkoholproblem, skriver Christian Post.

I Storbritannien fick en mamma rätt att få dödshjälp till sin 12-åriga dotter som led av en icke livshotande utvecklingsskada och i Kanada har regeringen godkänt en lag som tillåter den som är obotligt sjuk att söka dödshjälp, skriver man vidare.

– Om inte kristna pressar tillbaka är jag säker på att vi kommer gå samma väg som Kanada eller England – förhoppningsvis inte som Belgien eller Schweiz där du kan få dödshjälp om du endast är deprimerad, säger Eareckson Tada.

För att undvika ett sluttande plan menar Tada att vi inte bara ska tala emot dödshjälp, utan även ta tid att hjälpa grannfamiljen som har ett funktionshindrat barn eller hjälpa en isolerad, sjuk person att komma ut.

– Det talas mycket om inkludering i kyrkorna. Människor med funktionshinder vill tillhöra Kristi kropp. Vi vill veta att när vi inte dyker upp i kyrkan nästa vecka så kommer någon att sakna oss, säger hon.

Även om dödshjälpsförespråkarna har gått framåt de senaste åren, tror Eareckson Tada inte att det är hugget i sten att vi kommer gå mot en liberalare lagstiftning i frågan.

Dödshjälp är en trend, men endast så länge kristna inte ställer sig upp och talar mot saken, menar hon.

38 procent av de evangelikala tycker att det är moraliskt tillåtet för läkare att hjälpa när de blir ombedda att bistå någon att dö.

Texas stoppar skolböcker med sexuellt innehåll

USA. Böcker med ”sexuellt explicit” material ska förbjudas från skolbibliotek i Texas, enligt en ny lag... tisdag 30/5 11:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00