Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Johnson isolerad sedan vaccinerad minister smittats

Storbritannien tog på måndagen bort de återstående restriktionerna. Samtidigt meddelades att premiärminister Boris Johnsson försatts i karantän. Detta sedan hälsominister Sajid Javid testat positivt för Covid-19 trots att han fått två doser vaccin.

Nyheter · Publicerad 15:13, 23 jul 2021

Alla vuxna i Storbritannien har blivit erbjudna minst en första dos av covid-19-vaccinet, uppger landets vårddepartement. Därmed har landet nått det mål som premiärminister Boris Johnson tidigare satte upp, inför att de sista restriktionerna togs bort på måndagen.

Samtidigt sprids deltavarianten och smittonivåerna är nu de högsta sedan i januari. Landets hälsominister Sajid Javid är en av dem som nyligen bekräftats smittad med coronaviruset.

Javid har fått två sprutor av Astra Zenecas vaccin, som i analyser har visat sig ge ett 60-procentigt skydd mot att få covid-19-symptom och 92-procentigt skydd mot att bli så pass sjuk att det krävs sjukhusvård.

Boris Johnsson har försvarat planerna på återöppningen av landet med att vaccinprogrammet gör att färre riskerar att avlida med covid-19, och att det är säkrast att öppna på sommaren då trycket på vården är mindre.

Sajid Javid som bara haft uppdraget som hälsominister i tre veckor har nyligen uttryckt i stöd för Boris Johnsons beslut att häva restriktionerna, skriver ABC News.

– Lyckligtvis är mina symtom milda, skriver Sajid Javid på Twitter och uppmanar alla som inte tagit vaccinet att göra det.

De restriktioner Storbritannien tagit bort är bland annat krav på att bära mask och social distansering. Nattklubbar får öppna igen och pubar tillåts servera som vanligt utan begränsningar till bordsservering. De som är i arbete kommer inte att uppmanas att jobba hemifrån längre. 

Boris Johnson har själv valt att isolera sig eftersom han har haft kontakt med hälsominister Sajid Javid.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier