Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Joe Biden sågas efter radiointervju

Inställda kampanjmöten, anklagelser om sexuella trakasserier och ett rejält magplask i en radiointervju. Det har varit en knackig vår för Joe Biden, som av allt att döma blir Demokraternas kandidat i presidentvalet i USA.

Opinionssiffror visar dock att han har ett övertag mot Donald Trump som tampas med höga dödstal och hög arbetslöshet.

Nyheter · Publicerad 16:44, 27 maj 2020

– Om du har problem med att bestämma dig för om du ska rösta på mig eller Trump så är du inte svart.

Joe Bidens uttalande häromdagen i den inflytelserika radioshowen The Breakfast Club lät minst sagt okänsligt i mångas öron.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många uttryckte ilska över att Biden, som under åtta år var Barack Obamas vicepresident, på ett arrogant sätt ”satte sig till doms” över hur svarta röstar och verkar ta det stödet för givet.

President Donald Trumps kampanj pumpade ut klipp från intervjun och rådgivaren Katrina Pierson anklagade Biden under en pressträff för att upprepade gånger ha sagt ”avhumaniserande saker om svarta”.

Några timmar efter intervjun bad Biden om ursäkt.

– Jag borde inte suttit på så höga hästar, sade han enligt tidningen The New York Times och lade till att han inte alls tar svartas röster för givna.

För många demokrater blev intervjun en ovälkommen påminnelse om fjolårets debatter, där bland andra Kaliforniensenatorn Kamala Harris skarpt ifrågasatte varför Biden hyllade gamla tiders ”hövlighet” i senaten genom att hänvisa till att han då kunde samarbeta med politiker som var för segregation.

Det var inte första gången den frispråkige Biden gjort yttranden som ifrågasatts.

– Biden är känd för att göra oöverlagda uttalanden, hans grodor har plågat honom i många år. Han är inte en slug kampanjmakare, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Under våren har Bidens namn dessutom blivit indraget i det president Trump kallar för ”Obamagate”, en teori som enligt Trump går ut på att Obamastyret försökte sabotera för hans inkommande regering.

Och 77-åringen har bemött anklagelser om sexuella trakasserier, som han efter en tids tystnad avfärdade som ”inte sanna”: Bakom klandren låg en kvinna som arbetat för honom i senaten. Hon och flera andra kvinnor har även tidigare beskyllt Biden för att ha varit för närgången.

Lägg därtill att Biden är en politiker som tycker om att hålla kampanjmöten och skaka hand. Men på grund av viruspandemin tvingas han nu hålla sig hemma i Delaware.

Å andra sidan kan det vara så att Biden i nuläget gör rätt i att sitta still i båten. Coronakrisen är ett allvarligt slag gentemot president Trump, även om han själv hävdar att han hanterat den bra.

Men USA:s ekonomi går på knäna, arbetslösheten är enorm och dödstalen närmar sig 100 000. Drygt fem månader före valet leder Biden över Trump i opinionsmätningarna – både i USA i stort och i flera viktiga vågmästardelstater.

Biden är känd för att göra oöverlagda uttalanden, hans grodor har plågat honom i många år.

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda