Jag vill prisa Guds namn med sång och upphöja honom med tacksägelse.
Psaltaren 69:31

Världen idag

Den nationella bönefrukosten var i år digital. Bilden med president Joe Biden och vice president Kamala Harris är från en annan bönesamling i januari. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Joe Biden bad om enhet vid bönefrukost

I mörka tider kan tron leda oss, och ge hopp och tröst. Det sade president Joe Biden när han talade under årets traditionella bönefrukost i Washington DC.

På grund av pandemin var alla tal förinspelade och sändes digitalt.

Nyheter · Publicerad 07:00, 9 feb 2021

Alla amerikanska presidenter sedan Dwight Eisenhower, 1953, har deltagit i den nationella frukostbönen, som hålls den första torsdagen i februari. I vanliga fall är det inte bara frukost och bön som står på programmet, utan även nätverkande, bibelläsning och tal.

USA:s 69:e bönefrukost skiljde dock ut sig, eftersom alla tal hade spelats in i förväg, och ännu kan ses på internet.

Bland dem som framträdde fanns talmannen Nancy Pelosi, men också fyra tidigare presidenter – dock inte Donald Trump.

I sitt tal manade Joe Biden amerikanerna att inte se varandra som politiska motståndare i första hand, utan som landsmän. Och han lyfte den religiösa tron som en tröst och ledstjärna.

– Jag har deltagit i många av dessa bönefrukoster genom åren, i en nation som befann sig i krig och tumult, en nation i fred och välstånd, en nation som dock alltid varit i bön, sade han.

– Vi vet att det är annorlunda denna gång, fortsatte han, och räknade upp en rad av de svårigheter som USA mött det gångna året, som coronapandemin, extremväder, hög arbetslöshet, fattigdom och ojämlikhet för färgade.

Joe Biden nämnde även stormningen av Kapitolium den 6 januari, som han kallade ”en attack mot vår demokrati”.

– Vi vet nu att vi måste bemöta och besegra politisk extremism, rörelsen för vit överhöghet och inhemsk terrorism, sa han.

– För så många i vårt land är detta mörka, mörka tider. Så vart vänder vi oss? Till tron.

Presidenten citerade sedan en rad av den danske teologen och filosofen Søren Kierkegaard, som skrivit att ”tron ser bäst i mörkret”.

– Jag tror det stämmer. För mig har tron gett hopp och tröst, tydlighet och även mening i de mörkaste stunder, sade Joe Biden, som är USA:s andre president hittills som bekänner sig till den katolska tron.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10