Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Joakim Lundqvist predikar under Europakonferensens årliga Israelmöte, på temat "Tillbaka till Israel". Foto: Livets ord

Joakim Lundqvist: Guds folk kan ha sin bästa tid framöver

Europakonferensen pågår för fullt. Precis i halvtid möter Världen idag Livets ord-pastorn Joakim Lundqvist för ett samtal om konferensen, men också om balansen mellan förvaltarskap och förnyelse. Och så avslöjar han sitt predikotema inför lördagens kvällsmöte, då han kommer ta sin utgångspunkt i den skakiga situation Europa befinner sig i.

Nyheter · Publicerad 09:41, 29 jul 2016

När jag kommer in på Joakim Lundqvists kontor välkomnar han artigt, för att sedan ursäkta att han behöver gå iväg en stund. Efter några minuter kommer han tillbaka och förklarar.

– Jag såg att några av lovsångarna som var här och övade nu på morgonen också ledde lovsången på nattmötet igår kväll. Jag var bara tvungen att klappa om dem. De kan inte ha sovit många timmar, säger han.

Han är noga med att lyfta fram det arbete hans församlingsmedlemmar gör under konferensveckan.

– Det är lätt att glömma att den här konferensen arrangeras av en enda lokal församling. Den insats våra församlingsmedlemmar gör under veckan är helt och hållet makalös.

Han nämner bland annat att en grupp äldre damer, dagarna före konferensstarten, tog med sina symaskiner till kyrkan för att sy de nya draperierna till kyrkolokalen.

– Läsarsångerna dånade här ute i kyrksalen medan en hel bataljon av äldre satt och sydde för glatta livet och jag måste säga att jag älskar det, säger Joakim och skrattar hjärtligt åt minnet.

Joakim Lundqvist beskriver Europakonferensen som en familjehögtid, där vänner – både talare och besökare – kommer samman från olika håll för att fira under en vecka. Men han beskriver den också som ett tillfälle där Gud ger inriktning och talar om framtiden. För två år sedan, strax efter att Ulf Ekman hade konverterat, var den röda tråden genom konferensen ”The best is yet to come”, menar Joakim. Under förra årets konferens var det en hel rad tilltal som förmedlades. Tilltal som Livets ord har levt med sedan dess och fortsätter att bygga sitt arbete på. Han nämner bland annat ord som ”En ny våg av mission” och ”You have done good, but you can do more” som exempel.

Livets ord sätter aldrig något tema för konferensen eller för talare, men ofta är det ändå saker som kommer igen i det som predikas. Och som slår an en ton för framtiden.

Så här mitt i konferensen, tycker du dig se en röd tråd i budskapen redan?

– Visst finns det en del gemensamma nämnare. Flera talare har till exempel talat om hur man som troende kan komma till en plats där man ska kliva in i ett nytt kapitel av sin kallelse och inte vara kvar i det förflutna. Det är något som inte minst vi som församling kan identifiera oss med i den positiva förändringsprocess vi står i.

Och på tal om förändring, så hoppas Joakim Lundqvist att de som kommer till Europakonferensen ska känna igen den visionära tonen som alltid funnits på Livets ord, samtidigt som mycket i det yttre – inte minst inför årets konferens – har förnyats.

Han nämner Israelmötet – som är ett stående inslag under Europakonferensen – som exempel på balansen mellan å ena sidan förvaltarskap och å andra sidan förnyelse. Årets Israelmöte var regisserat för att kunna nå fram till alla generationer, berättar han.

– Israel är en hjärtefråga för oss på Livets ord, som vi har fått att förvalta och föra vidare till våra barn. I år förändrade vi upplägget lite och lyckades på så sätt få med många ungdomar på Israelmötet, vilket jag tror är ganska unikt.

Och den äldre generationen reagerade inte negativt på det då?

– Nej, det roliga var att också fem personer i 60-70-årsåldern kom fram till mig omedelbart efter mötet, oberoende av varandra, och sa att det var det bästa Israelmöte de har varit på. Så där tror jag vi lyckades omfamna generationerna i en fråga som är så viktig för oss.

Under Israelmötet avslöjades även att Livets ord kommer arrangera en stor jubileumsresa till Israel i juni 2018, samma år som staten Israel fyller 70 år.

– Utöver allt det klassiska, som besök i Jerusalem och Galileen till exempel, så vill vi lägga till ett antal saker som kommer vara mycket roliga, spännande och attraktiva för olika generationer. Mer än så kan jag tyvärr inte säga nu. Men jag tror det kommer bli en perfekt resa för både förstagångsbesökaren och för den som har varit där många gånger tidigare.

Joakim Lundqvist predikar på lördagens kvällsmöte. Utgångspunkten kommer han ta i den skakiga situation Europa befinner sig i just nu, avslöjar han.

– Jag kommer tala om hur vi som kristna och som församlingar kan leva i en utmanande tid. Jesus säger att vi ska lyfta våra huvuden när vi ser allt detta ske och det måste bli mer än en slogan. Jag tror av hela mitt hjärta att församlingen och Guds folk kan ha sin bästa tid framöver, men det kommer kräva en hel del av oss.

Jag tror av hela mitt hjärta att församlingen och Guds folk kan ha sin bästa tid framöver, men det kommer kräva en hel del av oss.

Jag skulle beskriva det som att Herrens härlighet uppfyllde rummet

Ledarkrönika När vi var relativt nya i Vänersborg började församlingen en barnverksamhet i ett område av staden... torsdag 22/7 00:00

Vems väg går du på?

Inför söndag Åttonde söndagen efter trefaldighet: Andlig klarsyn Jag har valt sanningens väg,rättat mig efter... torsdag 22/7 00:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier