Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Jesus revolution drog tusentals till biograferna

Mer än 12 000 personer såg premiären av Jesus revolution på någon av de närmare 90 svenska biografer som bokats för filmen.

– Det här måste vi ha igen, sade den välkände rocksångaren Ulf Christiansson och hans fru Else-Marie efter att ha sett filmen på Filmstaden i Göteborg.

Nyheter · Publicerad 16:39, 15 sep 2023

I torsdags hade alltså filmen Jesus revolution premiär över hela Sverige. Sammanlagt hade drygt 12 000 personer samlats på 87 biografer för att vara med om detta relativt unika: att en kristen film visas av den största biografkedjan i landet.

Världen idag besökte Filmstaden Bergakungen i Göteborg och noterade att ovanligt många förväntansfulla kristna från olika sammanhang var på plats. Kön ringlade lång till insläppet för en av kvällens visningar och salongen, med sina 421 platser, blev i det närmaste fullsatt.

Under filmföreställningen hördes många igenkännande skratt bland åskådarna och när den var slut två timmar senare märktes det att många var både glada och berörda.

I publiken satt bland andra Jerusalemsångaren Ulf Christiansson och hans fru Else-Marie med några av medlemmarna i sin husförsamling. Else-Marie torkade tårarna och Ulf förklarade att det var omskakande att se filmen, särskilt som de själva var en del av den svenska Jesusrörelsen.

– Det var mycket tårar, mycket minnen. Inte bara nostalgi utan hoppfullt inför framtiden också, sade Ulf till Världen idag.

– Jag kände att ”det här måste vi ha igen”, hungern efter Jesus som fanns då, att han är nummer ett. I dag har det materiella ofta blivit så viktigt att vi inte har tid med Jesus, fortsatte Else-Marie, och tillade att hon tänker på de hierarkier hon ser inom kyrkan och som hon menar inte fanns på samma sätt inom rörelsen.

– Alla är vi ju lika inför Gud.

Ulf blev själv frälst under ett möte på Björngårdsvillan i Göteborg med talare från Jesusrörelsen i USA. Ulf hade aldrig sett någon kristen med långt hår förut och tänkte att om han någon gång skulle bli en kristen så ville han bli som dem.

– Det påverkade mig kolossalt. Jag såg något i deras ögon och jag bara smalt, sade Ulf.

Else-Marie hade gjort slut med Ulf strax innan och när hon fick höra att Ulf blivit frälst tänkte hon att hon hade förstört hans liv. Hon sökte upp honom och frågade om de kunde bli ihop igen, men Ulf sade: ”Nej, jag har Jesus nu. Du måste bli frälst i så fall.”

– Jag såg förändringen i hans ögon, de sken. Han var harmonisk och hade slutat röka. Det ville jag ju också ha, sade Else-Marie.

Hon följde med på ett möte som inte alls hade med Jesusrörelsen att göra, men fick ett starkt möte med Gud.

– Jag blev dunderfrälst!

Ulf mindes ett tältmöte som Lewi Pethrus ordnade med Lonnie Frisbee, som är en av förgrundsgestalterna i filmen. Han och Else-Marie lärde också känna flera före detta hippies från den amerikanska organisationen Christ is the answer, som hade tältmöten på Heden i Göteborg.

Paret bestämde sig för att sälja allt, följa med organisationens bussar och evangelisera. Ulf tänkte säga upp sig från sitt jobb. Han följde också med bussarna några gånger till Tyskland och Jugoslavien, men sedan fick de tydliga tilltal från Gud att detta inte var hans plan för dem.

De anslöt sig i stället till det Jesusfolk som höll till i Linnéakyrkan i Göteborg och som evangeliserade och döpte nyomvända i sjöar. Ulf var även ute i skolor och talade och ungdomar blev frälsta.

– Det var en fin och speciell tid. Vi var helt nya i tron, visste ingenting och ville vara med på allt. Man var delaktig i något som var större än en själv, mindes Ulf.

Ulf anser att Jesusfolket skapade något som var betydelsefullt för kyrkorna i stort, att det var brist på biblisk undervisning inom rörelsen, men att Gud kunde använda den ändå.

I spåren av väckelsen startades sedan rockbandet Jerusalem. Liksom ungdomarna i filmen råkade även Jerusalems medlemmar ut för kraftigt motstånd från upprörda kristna som inte kunde acceptera detta nya.

Under sin första turné i USA 1982 spelade gruppen i den församling som Jesus revolution utspelar sig kring, Calvary Chapel i Costa Mesa.

Filmen påminde Ulf om den totala Jesusförälskelse han upplevde då.

– Jag minns hur man var, hur man kastade sig på Gud. Det tror jag vi skulle behöva i dag. Och det har inte dött. Vi är fortfarande rebeller.

– Vi har bett för Sverige i 19 år och det känns som om det är ett sista varv kvar, en ny reformation.

Det var mycket tårar, mycket minnen.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10