Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Fransmän i i 100 000-tal, enligt vissa uppgifter över en miljon, demonstrerade nyligen i Paris mot homosexuellas rätt till äktenskap och adoption. Foto: AP Photo/Michel Euler/Scanpix

Jättelik demonstration mot homoäktensap

Polisens svar blev brutalt när ett jättelikt demonstrationståg – mot legalisering av samkönade äktenskap och homosexuellas rätt att adoptera – nyligen drog fram i Paris. Med tårgas och batonger försökte ordningsmakten hålla massorna borta från Champs-Élysées.

Nyheter · Publicerad 08:14, 26 mar 2013

Uppgifter om hur många som deltog i protesterna mot den franska regeringens planer på att säga ja till homosexuellas rätt att både gifta sig och adoptera barn varierar. Enligt polisen handlade det om 300 000, medan arrangörerna uppskattar antalet till 1,2 miljoner och Life Site News på nätet uppger 1,4 miljoner. Icke desto mindre var det en ansenlig och brokigt sammansatt folkmassa bestående av bland annat konservativa aktivister, barn, pensionärer, präster som hade tagit sig till den franska huvudstaden – många långväga ifrån – i ett sista desperat försök att stoppa det lagförslag som sannolikt blir verklighet nu i april.

Frågan är dock om de kommer att lyckas: i förra månaden röstades förslaget igenom med stor majoritet i Nationalförsamlingen, som är parlamentets andra kammare, i februari och nu ska det upp i första kammaren – senaten. I båda kamrarna är president Hollandes socialistparti och dess allierade i majoritet. Och ett av François Hollandes vallöften när han i maj i fjol besegrade den konservative Nicloas Sarkzy i kampen om presidentposten, var just att samkönade par skulle få rätt att gifta sig.

Inledningsvis förlöpte demonstrationen lugnt, men när den närmadeig sin avslutning, försökte 100-talet ungdomar pressa sig bakom polisens barrikader på den berömda paradgatan Champs-Élysées. Polisens försök att, med verbal ammunition och tårgas tvinga dem tillbaka, ledde till att allt fler demonstranter tog sig dit och blockerade en av tillfartsvägarna till Elyséepalatset, presidentens officiella residens. Ordningsmakten sprayade då mer tårgas mot massorna, där också barn och äldre fanns.

Inga personskador har rapporterats i samband med upploppen och enligt polisen var det bara två som arresterades.

Trots att de massiva protesterna mot de homosexuellas rättigheter inte ser ut att krönas med framgång, har motståndarna till homoäktenskap inte gett upp.

– Detta var bara andra ronden och inte det sista slaget, sa en av dem till The Guardian på nätet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters stödde en majoritet – 63 procent – av väljarna samkönades rätt att gifta sig så sent som i januari. Men opinionsundersökningar visar nu att det stödet minskar och att en majoritet säger nej till att homosexuella får adoptera.

En liknande demonstration hölls i Paris i januari i år. Enligt arrangörerna samlade denna omkring 800 000 deltagare, medan polisens uppskattning stannade på 34 000.

Evangelisation – nej tack?

Ledare Forskningsinstitutet Barna Group har på uppdrag av Alpha USA gjort en undersökning av kristnas tankar kring evangelisation. Det mest omskakande...

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...