Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Protesterna mot planerna på att tillåta samkönade äktenskap tilltar i Frankrike. Hundratusentals människor demonstrerade på söndagen i Paris mot socialistregeringens förslag. Men regeringen står fast vid att lagen ska ändras. Foto: Scanpix

Jättedemonstration mot samkönade äktenskap

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 jan 2013

Protesterna mot planerna på att tillåta samkönade äktenskap tilltar i Frankrike. Hundratusentals människor demonstrerade på söndagen i Paris mot socialistregeringens förslag. Men regeringen står fast vid att lagen ska ändras.

Söndagens manifestation i Paris mot samkönade äktenskap fick enorm uppslutning. Parken Champ De mars, mellan Eiffeltornet och militärhögskolan, fylldes av hundratusentals demonstranter. En officiell beräkning från polisen under söndagseftermiddagen uppgav siffran till 340 000, men redan den höga siffran var sannolikt alldeles för låg. Källor inom polisen uppger att de beordrats rapportera en för låg siffra, skriver Lifesite News.
Enligt icke officiella uppgifter från gendarmeriet (den militära poliskåren) deltog så många som 1,3 miljoner.
Demonstranterna viftade med rosa och blå flaggor med bilder på en familj bestående av mamma, pappa och barn – och ett av flera slagord löd: "Faderskap, moderskap, jämlikhet".

Flera stora demonstrationer har ordnats tidigare i Paris och andra städer, men det här var den första nationella samlingen och gensvaret överträffade alla förväntningar.
– Det var otroligt mycket folk, konstaterar Maria Hildingsson, generalsekreterare för FAFCE, en paraplyorganisation för katolska familjeorganisationer i Europa.
Hon menar att den massiva uppslutningen sänder ett budskap till regeringen.
– Det här visar att franska medborgare känner att de inte blivit hörda av regeringen. Regeringen säger att de för en öppen debatt, men de är fast beslutna om att få igenom förslaget och vill inte lyssna på kritik. Det har skapat mycket frustration och folk vill visa sin opposition.
I ett uttalande från president Hollandes kansli efter demonstrationen, förklarades att presidenten inte kommer att ändra sitt beslut att driva igenom reformen.

Maria Hildingsson poängterar att det inte rör sig om en kyrklig protest, utan att kritiken kommer från många håll.
– Lagförslaget kritiseras av folk inom alla partier och av både kristna, muslimer, judar och icke troende. Vissa socialister i parlamentet är emot det, men de behandlas hårt av partiet. I den intellektuella debatten är oppositionen tydlig, men vänstern har majoritet i parlamentet och slår dövörat till.

Bland kritikerna finns även homosexuella aktivister som menar att den nuvarande lagstiftningen, som ger dem rätt att ingå partnerskap, är tillräcklig och inte vill omfattas av äktenskapslagen, som också ger rätt till adoption.
– Det var fyra homosexuella män som talade under demonstrationen och förklarade att det som regeringen vill driva igenom inte är vad de vill ha. Jag talade med en av dem efteråt och han berättade att han fått dödshot efter att han gått ut i pressen, säger Maria Hildingsson.
Kritikerna riktar sig främst mot att lagändringen ger samkönade par rätt till adoption, vilket ses som ett hot mot barnens rättigheter.
– Demonstrationerna handlar inte om att kritisera homosexuella, utan om barnens rättigheter. Lagen ska skydda de minsta och mest utsatta och tillgodose deras rättigheter. Barn har rätt till sitt biologiska ursprung, säger Maria Hildingsson.

Daniel Liechti, vice ordförande för Nationella rådet för Frankrikes evangelikala kyrkor, förklarar för Reuters varför frågan väcker sådant engagemang:
– Fransmännen är toleranta, men de är djupt överlåtna till familjen och försvaret av barnen.
Lobbyorganisationen Inter-LGBT hör till dem som stöder regeringen. En lagändring skulle vara ett "stort framsteg för vårt land när det gäller jämställda rättigheter", säger organisationen, enligt CNN. "Lagen måste ge alla par rätt att förenas som de önskar och skydda alla familjer utan diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet", sade Inter-LGBT i ett uttalande.

Enligt lagförslaget, som 29 januari läggs fram i parlamentet, blir äktenskapslagen könsneutral, och alla gifta par har automatiskt möjlighet att ansöka om att få adoptera barn. I all relaterad lagtext ersätts orden "mamma" och "pappa" med ord som "förälder".
I ursprungsförslaget ingick också rätt till insemination. Det har nu tagits bort, men väntas i stället introduceras vid en ändring av andra familjerelaterade lagar i mars.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...