Vem är som Herren vår Gud, han som tronar så högt, som ser ner så djupt – vem i himlen och på jorden
Psaltaren 113:5-6

Världen idag

Jämförde jihadister med ”kristna som dödar abortläkare”

I ett SVT-inslag om IS-anhängare som lär sina familjer att skjuta, jämförde islamologen Mohammad Fazlhashemi jihadister med nazister och ”kristna som dödar abortläkare”. Att det endast är ett fåtal personer som har dömts för mord på abortpersonal tycker han inte gör jämförelsen orättvis.

Nyheter · Publicerad 12:32, 20 dec 2018

En liten pojke sitter i sin pappas knä och skjuter prick mot ett paket frukostflingor medan hans pappa uppmanar honom att säga ”Allahu Akbar”. En man redo för strid medan hans små barn springer runt benen och han beskriver hur han har skjutit ihjäl en ”otrogen”.

Det är två av de klipp, från svenskbosatta IS-terroristers mobiltelefoner, som visades i ett inslag i Aktuellt i måndags.

I det efterföljande studiosamtalet sade islamologen Mohammad Fazlhashemi att han reagerade med ”stor fasa” över händelserna i klippen.

– Det här ingår i det kända mönstret som IS har tagit till sig: att visa lojalitet mot egna, och hat och fiendskap mot andra, sade han.

Han berättade även att det salafistiska tankesättet är ganska utbrett i dag. Därefter frågade programledaren, Jon Nilsson, om Fazlhashemi kan se några likheter med andra extrema rörelser och terrororganisationer.

– Ja, våldsbejakande ideologier. Alltifrån nazismen till kristna som dödar abortläkare. De tänker ungefär på samma sätt, sade Mohammad Fazlhashemi.

I studion uppmärksammades inte det faktum att nazisternas folkmord på judar gällde sex miljoner judar och att islamister bara de senaste åren mördat tiotusentals oskyldiga, medan färre än tio personer med kristen koppling dömts för mord på abortpersonal.

Programledare Jon Nilsson ställde heller ingen motfråga, utan lät Fazlhashemi tala till punkt.

När Världen idag kontaktar SVT för att höra om de tycker att det är rimligt att låta ett sådant uttalande stå oemotsagt, ges en kort mejlkommentar:

”Det finns en stor frihet för inbjudna gäster att välja sina ord. Gästen uttalade sig inte om kristna generellt, utan om kristna som dödar abortläkare”, skriver Frida Mörtsell från SVT:s presstjänst.

Världen idag hör vidare av sig till Mohammad Fazlhashemi för att höra varför han jämför våldsbejakande islamism och nazism med ”kristna som dödar abortläkare”.

– De utgår alla från ett skillnads-tänkande. Att det är ”vi mot dem” och att man kan döda dem som tycker annorlunda.

Våldsbejakande islamister har systematiskt dödat tiotusentals personer och nazisterna dödade miljontals människor. Tycker du att det går att jämföra dessa ideologier med enskilda mord som utförts av kristna abortmotståndare?

– Skillnaden kan ligga i om­fattningen, men tänkesättet är detsamma: att man tar sig rätten att våldföra sig på andra på grund av att de ”inte tycker som vi”.

Att det, både när det gäller våldsbejakande islamism och nazism, har funnits ledare som beordrat dödandet tycker han inte gör jämförelsen mindre rättvis. Enligt Fazlhashemi har de kristna abortmotståndarna, precis som jihadisterna och nazisterna, känt sig åsidosatta i samhället och varit i kontakt med ledargestalter som legitimerat våldshandlingar.

Han tycker heller inte att jämförelsen är att förminska nazisternas dåd.

– Inte när det gäller tänkesättet. Men när det gäller omfattningen kanske det inte är jämförbart.

Ja, våldsbejakande ideologier. Alltifrån nazismen till kristna som dödar abortläkare. De tänker ungefär på samma sätt.

Det politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Rekommenderat Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Klara dig i en vecka – så packar du krislådan

En gång om året vill MSB påminna oss om att krisen kan komma. Sällan har det väl känts så aktuellt... torsdag 6/10 04:00

Nöjespark i Judeens öken lockar tusentals besökare

Israel. Mitt i Judeens öken, i ett industriområde i ett judiskt samhälle, har en världsunik nöjespark... onsdag 5/10 21:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Israel är ett föredöme i att ta ansvar för sitt närområde och sitt land

Israelkommentar Jag kom nyligen hem från en vecka i Israel och som alltid har jag så många intryck. Vi var en grupp... torsdag 6/10 00:00

Lovsången tillhör Kristi kyrkas dna

Inför söndag Vad är lovsång? Det är ju ett begrepp som rymmer både missuppfattningar och ”aha-upplevelser”. Är... torsdag 6/10 00:00

Senaste nytt

    Ett svar på frågan om Israels styrka

    Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
    Följ Världen idag i sociala medier