Nyheter

”Jag tror att Livets ord har en enormt viktig funktion”

Joakim Lundqvist, pastor i Livets ord i Uppsala.

Dammet som rörts upp i Uppsala efter söndagens besked från Livets ords grundare att de lämnar församlingen för katolska kyrkan har börjat lägga sig och nu siktar församlingen framåt. Församlingens pastor, Joakim Lundqvist, som ser framåt med stor tillförsikt, menar att det finns ett behov av att vara lite tydligare med vad som är skillnaden mellan just en evangelisk teologi och en katolsk teologi.

Uppsala Det mycket omtalade beskedet från Ulf och Birgitta Ekman om att de räknar med att upptas i Katolska kyrkan under våren har skakat om i Kyrko-Sverige och självklart i hemma-församlingen Livets ord i Uppsala.
Församlingens pastor, Joakim Lundqvist, har under veckan mött många människor som kommit med frågor och önskat samtala om det som har hänt.
Efter att ha medverkat i Sveriges Radio Uppland på måndagmorgonen tog han sig direkt till sin dator och ägnade eftermiddagen åt att svara på mängder av frågor på sociala medier.
– Det är en stor omvälvande sak man ställs inför och då är en reaktion väldigt naturlig, säger Lundqvist till Världen idag.
Reaktionerna har varit olika. Allt från totalt samförstånd och förståelse och även glädje inför Ekmans beslut till raka motsatsen.
– En del är upprörda, sådana som inte alls såg det här komma och känner väldigt mycket runt omkring det som sker.
Många av frågorna som ställs handlar mer direkt om Ulf och Birgitta, varför de tar det här steget och varför det är viktigt för dem att gå in i katolska kyrkan.
Också många frågor ställs om teologi.
– Men om man tar bort frågorna som rör dem, så är det inte minst frågor om var jag står i detta, hur församlingens väg ser ut framåt, skillnader i evangelisk och katolsk teologi, och hur förändringen direkt påverkar Livets Ord.
– I det korta perspektivet handlar det om att låta folk ta in det här. Det finns ju de som har haft en relation till Ulf och Birgitta och deras undervisning i kanske 25-30 år, säger Joakim.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS