Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Amanda Steen repar tillsammans med bandet inför onsdagskvällens galakväll i Uppsala. Foto: Jonathan Zetteberg

"Jag hoppas folk ska bli berörda"

En galakväll för att sprida information om människohandel och trafficking. Ikväll blir 18-åriga Amanda Steens projektarbete i gymnasiet verklighet.– Jag vill att folk ska bli medvetna om att det pågår människohandel i Sverige i dag, säger hon.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 mar 2014

Det började med att hennes handledare i höstas kom med förslaget om att arrangera en konsert. Men det var en tanke som Uppsalatjejen Amanda först värjde sig mot lite.
– Jag ville inte riktigt bjuda in till en konsert där jag själv skulle stå i centrum, förklarar hon.
Men efter att ha funderat ett tag kom hon fram till att en konsert ändå kan vara en bra idé – om hon gör det för ett bra syfte.
– Jag tog kontakt med organisationen Freethem som jobbar mycket med att informera om människohandel och trafficking. Jag berättade att jag vill göra en konsert där de kan vara med och sprida den här informationen som är så viktig att sprida, säger Amanda Steen.
Freethem nappade på idéen och Amanda satte sig ner och började titta igenom några tv-galor, för att se hur en "riktig" galakväll är uppbyggd.
– Jag analyserade hur de hade lagt upp programmet. Sedan gjorde jag en preliminär struktur för hur jag ville ha det.
Under planeringstiden hade hon kontinuerlig kontakt med Freethem, som var ett bra bollplank. Galakvällen har fått namnet "För att jag bryr mig".
– Jag vill få andra att verkligen bry sig om frågan om människohandel. Det känns bra att den här kvällen inte bara handlar om mig, utan att den får betyda något för gott för andra också.

När skissen över kvällen hade tagit form var det dags för nästa stora steg: Att kontakta alla dem som behövde hjälpa till för att kvällen skulle kunna bli verklighet.
– Jag är tacksam för alla vänner som ställer upp och hjälper, utan dem hade det här inte gått, säger Amanda Steen och berättar att omkring 25 personer ställer upp frivilligt. Det handlar om musiker, garderobspersonal och även personer som hjälper Amanda med dekorationen av den lokal hon bokat – Grandbiografen i Uppsala. Lokalen rymmer uppemot 200 personer. Nästan hälften av biljetterna har köpts i förväg, och den som vill kan köpa sin biljett vid entrén. Allt överskott från kvällen går till Freethems arbete, berättar Amanda.
Hon har bjudit in några sångare som ska sjunga, och hon ska förstås sjunga själv också. Mellan sångerna kommer det att hållas tal av flera personer som är engagerade inom Freethem.
Det steg som kanske har varit störst att ta var att lyfta på luren och ringa riksdagsledamoten Ulrika Karlsson för att fråga om hon vill medverka under kvällen.
– Det var faktiskt min rektor som tipsade mig om att kontakta henne. Hon brinner också för de här frågorna, säger Amanda, som är glad att Karlsson tackade ja.

Amanda Steen berättar att hon tidigare har hjälpt till vid andra event, men det är en helt ny upplevelse att själv vara den som ytterst drar i ett helt event av det här slaget.
– Nu är det plötsligt jag som fattar de slutgiltiga besluten, det har varit väldigt utvecklande för mig, säger hon.
Ikväll går alltså Amanda Steen i mål efter att ha planerat, repat och förberett den två timmar långa galakvällen sedan i höstas. Förhoppningen är att de som kommer ska få kunskap om trafficking och människohandel.
– Jag hoppas att folk ska bli berörda och förstå att man faktiskt kan påverka mycket genom att bara prata om problemet, skapa en medvetenhet. Känslan att få göra en skillnad betyder allt, säger hon och tillägger att hon egentligen inte visste exakt vad hon gav sin in på, när hon bestämde sig för att dra igång projektet.
– Men nu har det växt till något stort. Det är jättekul, jag har lärt mig väldigt mycket i den här processen, säger hon.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...