Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

"Jag har en tydlig tro på och vision för församlingsplanteringar. Det är det enda sättet för oss som ett äldre samfund att förnyas, att fortsätta växa och att ha en fortsatt kallelse från Gud", säger Daniel Norburg. Foto: Topi Viitasalo

"Jag brinner för att se vår rörelse växa"

Om styrelsens förslag klubbas igenom på Evangeliska frikyrkans kongress i maj blir Daniel Norburg, i dag föreståndare och pastor i Immanuelskyrkan i Malmö, ny missionsdirektor i samfundet. I en intervju med Världen idag berättar han om sin vision för EFK.– Jag brinner för att se vår rörelse växa till och på riktigt vara dynamisk så att vi ännu mer får vara ett redskap för Guds rike och människors frälsning, säger han.

Nyheter · Publicerad 00:00, 31 jan 2014

Daniel Norburg är lättad över att en lång process är över. För även om beslutet formellt sett inte har fattats än, är det osannolikt att kongressen i maj utser någon annan än Daniel Norburg till missionsdirektor.
– Det var skönt att få ett besked från styrelsen nu. Det har varit mycket bearbetning och många frågor åt båda håll i dialogen med styrelsen sedan jag i september fick veta att jag var en av de nominerade, säger han.
Ungefär var femte minut tänker han för sig själv: "Vad är det jag har sagt ja till?".
– Det är med stor bävan som man tackar ja till ett så här stort uppdrag. Men det känns bra. Jag har upplevt Herrens tilltal och bekräftelse på olika sätt under de här månaderna.
Sedan nyheten om att Daniel Norburg är föreslagen av styrelsen kom tidigare i veckan, har gratulanterna hört av sig både genom sociala medier och på telefon.
– De peppar mig och säger att de vill stötta mig. För det här är ju ingenting som jag kan göra själv.

Vad är din vision för EFK?
– Det första är att få vara med och stärka de lokala församlingarna och nätverken ute i vårt land, men också internationellt. Vi kommer att bilda ett ledningsteam för vårt församlingsnätverk, alltså en typ av apostoliskt team, med pastorer som leder resursförsamlingar och som samlar andra församlingar i sin region. Tillsammans med mig kommer ledningsteamet att möta församlingsledarna ute i regionerna för att uppmuntra och styrka.

Det finns en tendens, menar Daniel Norburg, att gamla samfundsstrukturer börjar så att säga leva sitt eget liv och kommer allt längre bort ifrån församlingarnas verklighet.
– Vi behöver komma närmare och återta samarbetet och dialogen med församlingarna ännu starkare och tydligare.
Därför är han noggrann med att han inte vill spendera allt för mycket tid på EFK:s huvudkontor i Örebro. I stället vill han resa ute i landet så mycket som möjligt och besöka rörelsens församlingar.

Om den första delen av Daniel Norburgs vision för EFK är att stärka de befintliga församlingarna, är den andra delen att initiera nya församlingar.
– Jag har en tydlig tro på och vision för församlingsplanteringar. Det är det enda sättet för oss som ett äldre, etablerat samfund att förnyas, att fortsätta växa och att ha en fortsatt kallelse från Gud. Jag kommer att lägga mycket kraft på att starta nya församlingar och att utmana många av våra ledare att ta steget att grunda nya församlingar.

Vilken är den största utmaning som du har framför dig?
– Att leda en så pass bred och mångfacetterad rörelse som EFK är. En annan utmaning är att inte bara dras in i styrelsemöten och allt det där som man kan fylla sin almanacka med, men som inte är det jag brinner mest för. Jag brinner mest för att se vår församlings- och missionsrörelse växa till och på riktigt vara dynamisk. Och det går inte att administrera eller organisera fram, utan det kan bara ske genom ett sant andligt ledarskap. Det som kommer att vara helt avgörande är att andliga tjänster kommer i funktion på rätt sätt.

Under de senaste åren har du varit nationell ledare för den karismatiska förnyelserörelsen New Wine, som betonar bruket av nådegåvor och särskilt helande. Hur kommer det att märkas i din nya roll?
– Det är klart att det är väldigt naturligt för mig att nådegåvorna är en integrerad del av att vara kristen. Att den helige Ande är en verklighet och att det han vill göra mitt ibland oss är viktigt. Så det tar jag med mig givetvis.

Ett av EFK:s fyra ledord är just "karismatisk", och Daniel Norburg själv tror att hans karismatiska orientering har bidragit till att styrelsen har valt att föreslå just honom.
– Vi vill ju vara en karismatisk rörelse, men ibland fastnar det bara i teologi, alltså att det karismatiska blir något man tror på teoretiskt, utan att det händer i församlingarna. Där tror jag att jag har mycket erfarenhet av hur Andens liv blir verklighet i den lokala församlingen, så att Gud uppenbaras och hans rike växer.
I och med rollen som Sverigeledare för New Wine, som lockar deltagare från alltifrån Svenska kyrkan till pingst och trosrörelsen, har Daniel Norburg de senaste åren mött kristna och församlingsledare från olika sammanhang och fått erfarenhet av "positiv ekumenik". Han ser fram emot att bidra till ekumeniska relationer också i sin nya roll som missionsdirektor.
– EFK och jag vill ha goda relationer med alla kristna i vårt land. Sedan är det så att beroende på fromhet och teologi, känner man större enhet och grund att stå på med vissa, medan man har en god relation med andra och man kan välsigna dem, samtidigt som det finns stora skillnader också, säger Daniel Norburg.

Daniel Norburg kommer efter kongressen i maj att arbeta deltid parallellt med avgående missionsdirektorn Anders Blåberg under två månader. Tjänsten som föreståndare i Immanuelskyrkan kommer han ha kvar på 20 procent under hösten. Därefter blir det troligtvis en flytt från Malmö under 2015. Men han vill även fortsättningsvis vara engagerad i en lokal församling och dess ledarskap.
– Jag ser en fara med ledarskap som lyfts upp och bara sätts på ett kontor. Därför vill jag finnas med i ett lokalt ledarteam, även om jag givetvis inte kommer att kunna fortsätta som pastor och föreståndare på samma sätt som i dag, säger Daniel Norburg.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Trump mötte människor som förföljts för sin tro

USA. Förföljda troende från ett tiotal olika länder besökte nyligen USA:s president Donald Trump. Några tackade presidenten för hans administrations...

Boris Johnson tar över efter Theresa May

Storbritannien. Nu står det klart. Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens nästa...

Bejakar prostitution – hyllas av politiker

Ledare Margot Wallström skrev den 8 juli på sin Facebooksida om hur hon följt med poliser och socialarbetare ner i den undre världen och hur hon upplevde...

Utebliven tidning

Postupplagan av tisdagstidningen (23/7) hämtades inte på tryckeriet under måndagen. Det gör att prenumeranter som får Världen idag med posten inte...