Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Civilminister Stefan Attefall Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX

”Jag är inte jätteförvånad”

Efter Uppdrag gransknings avslöjande att flera moskéer i Sverige uppmanar kvinnor att acceptera månggifte och misshandel kan de statliga bidragen komma att granskas.Samtidigt säger civilminister Stefan Attefall att han inte är "jätteförvånad" över de uttalanden som gjorts.

Nyheter · Publicerad 11:02, 17 maj 2012
 

 Med hjälp av dold kamera och telefoninspelningar avslöjade SVT-programmet Uppdrag granskning på onsdagen att svenska imamer i många fall ger råd som strider mot svensk lag. Sex av tio moskéer uppmanar en kvinna, som låtsas vara en misshandlad hustru, att inte polisanmäla misshandeln. Kvinnan uppger också att hennes make gift sig med ytterligare en kvinna, men uppmanas ändå att ställa upp på att sex med maken, mot sin vilja. 
I nio av tio moskéer sägs att mannen får gifta sig med flera kvinnor.  I moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm säger en familjerådgivare att en man har rätt att gifta sig med fyra kvinnor. Han avråder också kvinnan från att kontakta polisen.

 

 Avslöjandet har lett till att SST, nämnden för statligt stöd till trossamfund, kan komma att granska moskéerna.
– Om det rapporteras att församlingar som ingår i SST-samarbetet bryter mot svensk lag, kommer vi att stoppa bidrag till dem, säger handläggare Max Stockman till Svenska Dagbladet.
Men några omedelbara åtgärder blir det inte.
– Det som händer är att vi får se om församlingarna själva gör någonting. Annars får vi se över om ska stoppa bidragen till respektive församling, säger Max Stockman. 

 

Han påpekar att det är omöjligt att ha ”full kontroll” över vad som predikas i moskéerna.
– Med de små medel vi har försöker vi lyssna av, men det vore omöjligt att kontrollera allas åsikter, säger han till tidningen.

 

 Civilminister Stefan Attefall (KD), som ansvarar för samfundsfrågor, säger till Sveriges Television att han inte är ”jätteförvånad” över de uttalanden som gjordes i programmet.
- Vi vet att många av dem som har olika ledande roller i många av moskéerna har en utbildning från till exempel Saudiarabien. Risken finns att de får med sig dessa länders kvinnosyn. Därför är jag inte jätteförvånad, men jag är förvånad att det var så många som uttryckte dessa åsikter. 

 

Några snabba åtgärder mot moskéerna vill han ändå inte se.
– Man måste gå till botten med det, men vi ska inte dra några förhastade slutsatser innan vi har alla papper på bordet. Det är viktigt att se hur trossamfunden agerar utifrån de här nya uppgifterna, säger Attefall till SVT.

 

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) skriver på twitter att hon är ”oerhört upprörd” över den kvinnosyn som avslöjats. Integrationsminister Erik Ullenhag säger till SVT:s Aktuellt att ”det är oacceptabelt”. 

 

 Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige, tycker att programmet var ”konspiratoriskt”, men tar samtidigt avstånd från uttalanden som gjordes i programmet.
- Det går inte att försvara våld mot kvinnor på något sätt, varken utifrån svensk lag eller utifrån islamisk värdegrund. Tvång, våld, förtryck och rädsla rimmar väldigt illa med vad ett äktenskap går ut på, säger Omar Mustafa till TT

 

Hälften av de tio moskéerna som granskats får bidrag från staten. Övriga får kommunal bidrag, enligt SVT.  


 

 


 

 

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier