HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Foto: Per Groth

Ja till Nato och samkönade adoptioner

Även om DÖ-omröstningen var rikstingets stora skräll så fanns där även andra frågor som var heta. Bland annat partistyrelsens förslag att KD ska verka för att Sverige ska gå med i Nato.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 okt 2015

En fråga som man kan tänka hade ett brett stöd i partiet, men i debatten spretade tankarna. Några ombud menade att gå in i en kärnvapenmakt är ett stot steg för ett kärnvapenfritt land.

Partistyrelsens försvarade sin linje och menade att det handlade om att Sverige behöver få garanti om hjälp i ett allt mer utsatt säkerhetspolitiskt läge.
– Låt oss teckna den här försäkringen, sa Lars Adaktusson.

Rikstinget bestämde sig för att gå på partistyrelsens linje att Sverige ska gå med i Nato. Beslutet innebär en upptrappning från tidigare beslut under rikstinget 2013, som sa att medlemsskap skulle utredas.

Den andra frågan som stod på tapeten på fredagen var den om att partiet skulle ställa sig bakom lagstiftningen som säger att samkönade par ska få adoptera.
Kritiker lyfte fram att sedan lagen infördes 2002 så har inga adoptioner från utlandet skett och endast ett enda par har adopterat inom Sverige. Trots detta finns personer som är beredda att lämna partiet om förändringen går igenom, betonade man.

Förslaget från dem som bestred partistyrelsens linje var att förslagen kring att ställa sig bakom samkkönade pars rätt till adoption skulle anses besvarat genom det nya principprogrammet.

Där menar man att i en adoptionssituation ska man så långt som möjligt eftersträva att barnet får liknande förhållande som innan med en ny familj. I samma principprogram enades partiet också kring formuleringen att familjekonstellationer kan se olika ut.
Ebba Busch Thor talade själv för partiledningens linje.

– Med den här behandlingen av principprogrammet som vi redan har gjort och som vi redan vet utfallet av tror jag att det vore klokt att gå på bifallet av motionen, så att tveksamheten om var vi står i den här frågan kan försvinna. Samtidigt som det är glasklart att vi är Sveriges familjeparti nummer ett som sätter barnen i främsta rummet.

Motionen om att partiet skulle ställa sig bakom gällande lagstiftning röstades igenom med 134 mot 102 röster.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...