Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Ja till anti-islamofobiförslag i Kanada

Kanadas parlament har efter en omröstning uppmanat regeringen att fördöma bland annat islamofobi. Tillkännagivandet är inte bindande, men kritiker menar att det kan vara ett första steg mot en lag och att yttrandefriheten är hotad.

Nyheter · Publicerad 13:02, 30 mar 2017

En motion, kallad M-103, har skapat stor debatt i Kanada. Motionen – som inte är ett lagförslag utan fungerar ungefär som ett tillkännagivande – lades fram av den liberala politikern Iqra Khalid och uppmanar regeringen att fördöma och arbeta mot islamofobi. I torsdags röstade parlamentet ja till förslaget.

Enligt en artikel på CBC – Kanadas motsvarighet till SVT – innebär tillkännagivandet tre saker:

1. Att regeringen ska fördöma islamofobi och ”alla former av systematisk rasism och religiös diskriminering”.

2. Att regeringen ska ta reda på vad som behöver göras för att stoppa ”det ökande hatet och den ökande rädslan i samhällsklimatet”.

3. Att landets ”arvskommitté” ska undersöka hur regeringen kan utveckla en strategi för att minska eller eliminera systematisk rasism och religiös diskriminering, inklusive islamofobi, och samla information till hatbrottsrapporter.

Kritiker till förslaget menar att det är ett hot mot yttrandefriheten.

”Den korrekta definitionen av islamofobi är inte ett irrationellt hat mot muslimer, utan en irrationell rädsla för islam. Hat mot muslimska kanadensare, eller vilken annan grupp som helst, är alltid fel," skriver Montrealläkaren Sherif Emil i en debattartikel i tidningen Montreal Gazette.

Han har själv upplevt svårigheter på grund av sin religion, då han växte upp som kristen i Saudiarabien, men menar att man ska kalla det för vad det är – hat, fördomar, diskriminering och intolerans.

Rädsla för den verklighet som man kan se i vissa muslimska länder i dag är inte irrationell, menar han – inte heller att diskutera denna verklighets rötter och följder.

Ett förbud mot ”islamofobi” används i flera länder för att tysta, marginalisera och fängsla de få liberala muslimer som försöker reformera islam till att inte förtrycka minoriteter, menar han.

Sherif Emil påpekar även att oppositionspartierna stödde en alternativ motion som uppmanade underhuset att fördöma alla former av rasism och diskriminering av muslimer, judar, kristna och andra religiösa grupper, men att ingen ledamot från Liberalerna, som är partiet som har majoritet, röstade för denna. Det var ett uttryck för extrem politisk korrekthet och lydnad gentemot partiets ledare, premiärministern Justin Trudeau, menar han.

Initiativtagaren till motionen – Iqra Khalid – försvarar sig.

– Att ändra orden i motionen skulle ha vattnat ur den, säger hon, enligt brittiska tidningen Independent.

Hon försvarar även begreppet islamofobi.

– Den vanligaste definitionen, och den som jag refererar till, är att islamofobi är ett irrationellt hat mot muslimer som leder till diskriminering, säger hon, enligt CBC.

Kritiker till motionen är nu rädda att den kommer leda till ett lagförslag, som i sin tur leder till en lag som kriminaliserar tal, åsikter och handlingar som främjar islamofobi och att det kommer innebära att man inte kommer få kritisera islam.

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

KD öppnar nu för att ändra om abort i sitt principprogram

Politik. Kristdemokraterna kan komma att ändra i sitt principprogram där man förespråkar att rätten till liv... torsdag 30/6 10:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00

Svensk abortdebatt beskrivs som irrationell och omogen

Politik. Riksdagspartiernas reaktioner på USA:s begränsning av aborträtten får nu skarp kritik av... torsdag 30/6 07:00

Senaste nytt

    Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

    Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
    Följ Världen idag i sociala medier