Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Ja till anti-islamofobiförslag i Kanada

Kanadas parlament har efter en omröstning uppmanat regeringen att fördöma bland annat islamofobi. Tillkännagivandet är inte bindande, men kritiker menar att det kan vara ett första steg mot en lag och att yttrandefriheten är hotad.

Nyheter · Publicerad 13:02, 30 mar 2017

En motion, kallad M-103, har skapat stor debatt i Kanada. Motionen – som inte är ett lagförslag utan fungerar ungefär som ett tillkännagivande – lades fram av den liberala politikern Iqra Khalid och uppmanar regeringen att fördöma och arbeta mot islamofobi. I torsdags röstade parlamentet ja till förslaget.

Enligt en artikel på CBC – Kanadas motsvarighet till SVT – innebär tillkännagivandet tre saker:

1. Att regeringen ska fördöma islamofobi och ”alla former av systematisk rasism och religiös diskriminering”.

2. Att regeringen ska ta reda på vad som behöver göras för att stoppa ”det ökande hatet och den ökande rädslan i samhällsklimatet”.

3. Att landets ”arvskommitté” ska undersöka hur regeringen kan utveckla en strategi för att minska eller eliminera systematisk rasism och religiös diskriminering, inklusive islamofobi, och samla information till hatbrottsrapporter.

Kritiker till förslaget menar att det är ett hot mot yttrandefriheten.

”Den korrekta definitionen av islamofobi är inte ett irrationellt hat mot muslimer, utan en irrationell rädsla för islam. Hat mot muslimska kanadensare, eller vilken annan grupp som helst, är alltid fel," skriver Montrealläkaren Sherif Emil i en debattartikel i tidningen Montreal Gazette.

Han har själv upplevt svårigheter på grund av sin religion, då han växte upp som kristen i Saudiarabien, men menar att man ska kalla det för vad det är – hat, fördomar, diskriminering och intolerans.

Rädsla för den verklighet som man kan se i vissa muslimska länder i dag är inte irrationell, menar han – inte heller att diskutera denna verklighets rötter och följder.

Ett förbud mot ”islamofobi” används i flera länder för att tysta, marginalisera och fängsla de få liberala muslimer som försöker reformera islam till att inte förtrycka minoriteter, menar han.

Sherif Emil påpekar även att oppositionspartierna stödde en alternativ motion som uppmanade underhuset att fördöma alla former av rasism och diskriminering av muslimer, judar, kristna och andra religiösa grupper, men att ingen ledamot från Liberalerna, som är partiet som har majoritet, röstade för denna. Det var ett uttryck för extrem politisk korrekthet och lydnad gentemot partiets ledare, premiärministern Justin Trudeau, menar han.

Initiativtagaren till motionen – Iqra Khalid – försvarar sig.

– Att ändra orden i motionen skulle ha vattnat ur den, säger hon, enligt brittiska tidningen Independent.

Hon försvarar även begreppet islamofobi.

– Den vanligaste definitionen, och den som jag refererar till, är att islamofobi är ett irrationellt hat mot muslimer som leder till diskriminering, säger hon, enligt CBC.

Kritiker till motionen är nu rädda att den kommer leda till ett lagförslag, som i sin tur leder till en lag som kriminaliserar tal, åsikter och handlingar som främjar islamofobi och att det kommer innebära att man inte kommer få kritisera islam.

Välkomna livsinsikter för vårt samhälle i spåren efter Corona

Ledare En kris kan få indirekta och oväntade effekter. En sådan är Coronapandemins positiva konsekvenser i... tisdag 27/7 00:10

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier