HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Italien har troligen den starkaste pingstväckelsen i Europa för närvarande. I katolicismens högborg dyker nya pingstkarismatiska kyrkor stadigt upp. Bilden kommer från församlingen La Parola della Grazia i Palermo. Foto: ØYVIND KLEIVELAND

Italienska pingströrelsen växer kraftigt

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 nov 2012

Pingströrelsen i Italien har de senaste åren växt kraftigt. I dag är rörelsen ett av landet största religiösa samfund. Enbart i Rom finns det minst 30 stora pingstförsamlingar.

– Italien har den starkaste pingströrelsen i Europa just nu. Det dyker stadigt upp nya församlingar. Det säger pastor Terry Peretti, missionär från amerikanska Assemblies of God, AoG, med god överblick över Italiens pingstförsamlingar.
Växten i den italienska pingströrelsen betyder i praktiken att den pingstkarismatiska riktningen i landet växer mitt i katolikernas högborg. Nu finns 600 000 pingstvänner i landet, fördelade på 1 200 församlingar. Efter katolska kyrkan och islam utgör de landets största religiösa rörelse. Utöver de 1 200 församlingar som är organiserade genom AoG finns också ett stort antal fristående pingstförsamlingar och karismatiska kristna, men i dagsläget finns inga konkreta uppgifter om hur många de är.

Sigmund Kristoffersen, som är ledare för den norska pingströrelsens ledarråd, har på konferenser mött flera italienska pingstpastorer som berättat för honom om den pågående växten i församlingarna.
– Det som händer i katolikernas hemland är mycket spännande och det har också lett till att den katolska kyrkan är mer öppen för rörelsen. Det tror jag har mycket med den helige Andes verkan att göra. När han agerar sker det något med människorna, säger Kristoffersen.
– Då handlar det inte bara om ritualer och åsikter, utan om liv. Det skapar hänförelse.

Minst hälften av pingstvännerna i Italien är immigranter. Många är latin­amerikaner och östeuropéer – med betoning på rumäner. Men utan tvekan är det afrikaner som dominerar.
I dag är öppenheten stor för pingstvänner i Italien, men så har det inte alltid varit. Pingstvännerna har upplevt svåra tider i katolikernas huvudsäte.
Under Mussolinis fasciststyre stängdes alla pingstförsamlingar och medlemmarna förföljdes – i några fall blev de dödade. Även efter demokratiseringen har myndigheterna, ofta i samarbete med katoliker, många gånger stängt av pingstkyrkornas vatten och elektricitet.
I dag är det annorlunda. Nu är det inte ovanligt att se katolska präster och nunnor besöka gudstjänster i pingstsammanhang.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...